Шестима ще са кандидатите за двете вакантни места в Съвета по електронни медии (СЕМ) от парламентарната квота. Изборът трябва да е преди Великденската ваканция на депутатите, затова очакванията са изслушването на номинираните в комисията по култура и медии да е в края на идната седмица.

ГЕРБ предлагат София Владимирова за едно от местата, освободени от Ана Хаджиева и Георги Лозанов - членовете на СЕМ с изтекъл мандат от квотата на Народното събрание. Тя бе за кратко в регулатора по време на първия управленски мандат на ГЕРБ.

Останалите формации, подкрепящи управлението, така и не са се разбрали за обща кандидатура, каквито според запознати са били очакванията на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ. Затова има три други интересни номинации.

Реформаторският блок залага на доц. Иво Драганов. Той преподава в НАТФИЗ и НБУ, бил е член на предшественика на СЕМ - Национален съвет по радио и телевизия, заедно с Лозанов. Първоначално Драганов бе номинация само на ДБГ, но в последствие е получил по-широка подкрепа в дясната коалиция, а СДС са оттеглили своята номинация в последния момент. 

Интересна е и кандидатурата на Розита Михайлова - Еленова. Тя е издигната от депутатите от БЦД. Очакваше се те да заложат на Любен Дилов-син, но той не е бил съгласен да участва в надпреварата. Михайлова е бивш пиар в транспортното министерство и НКЖИ. Била е и телевизионна водеща. Тя е и сестра на Теодор Михайлов от "Протестна мрежа".

Кандидатът на АБВ е бившият ректор на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев. Вероятно от формацията ще настояват за подкрепа за номинацията, но не е изключено тя да бъде сметната по-скоро за партийна. Причината е, че професорът води гражданският съвет на партията на Георги Първанов. 

Последните две номинации са на отделни депутати. Едната е на Васил Чобанов - дългогодишен журналист в БНР и Радио Свободна Европа, работил е като пиар, бил е и шеф на програма "Хоризонт". Той е предложен от Методи Андреев от ГЕРБ и Явор Хайтов от БДЦ.

Слави Бинев от Патриотичния фронт пък е заложил на Кин Стоянов - синът на Радой Ралин. Той е писател, сценарист на различни предавания, общественик. 

Според мълвата в парламента обаче освен София Владимирова за място в СЕМ реални фаворити са първите трима кандидати, изброени след нея.

Доц. Драганов може да бъде подкрепен и от Патриотичния фронт или поне от част от депутатите там. През 2015 г. името му отново се завъртя в медиите като потенциален кандидат за регулатора, но от името на шефката на културната комисия Полина Карастоянова.

Не е изключено обаче Патриотите да подкрепят и Розита Михайлова, разказват избраници. По-малко вероятно било проф. Халачев да събере "управленска" подкрепа, но не било изключено да привлече вот за себе си от БСП, които не издигнаха човек.