Изчезналият според информации от тази сутрин бивш антимафиот №1 на Велико Търново Орлин Тодоров се появи в Софийския градски съд (СГС) на делото срещу Цветан Цветанов. По-рано през деня БНР дори съобщи, че бившият шеф на РЗБОП в старопрестолния град е бил обявен за общонационално издирване.

Тодоров, който сам е разследван за изтичане на информация, има възлова роля в делото срещу Цветанов за т. нар. шест пъти "не". То все пак ще продължи в СГС. Шест пъти в качеството си на вътрешен министър вицепремиерът от ГЕРБ е забранил срещу висшето ченге от Велико Търново да се използват специални разузнавателни средства (СРС).

Тодоров трябваше да се яви като свидетел по делото, изискан от защитника на Цветанов Менко Менков - той искал да го пита дали въобще познава видния ГЕРБ-ер. На предишното заседание на 13 май той пак не дойде, защото колата му се повредила край Севлиево, докато пътувал за делото в София. Тогава всъщност се оказа, че колата е била поправена овреме, но той вече се бил... разубедил да свидетелства и се върнал в Търново.

Съдът го глоби 300 лв. и разпореди принудително довеждане. Объркването тази сутрин вероятно е станало, защото Тодоров не изчакал "Съдебна охрана" вкъщи, а сам тръгнал към столицата.

За да е резилът пълен, от края на м.г. Цветанов има и обвинение за "длъжностно присвояване в големи размери – около 50 000 лв., средства от бюджета на МВР, като за улесняването му е извършено и престъпление по служба". Парите са присвоени в полза на другиго – Орлин Тодоров.

Според главния прокурор Сотир Цацаров в нарушение на закона като министър на вътрешните работи Цветанов е разпоредил на това лице да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч. По този начин Тодоров, който е обвиняем за престъпления, е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР. Именно затова е образувано дело срещу ексвицепремиера и той е със свален (за трети път) имунитет на народен представител.

Иначе на 19 март 2011 г. самият Цветан Цветанов в качеството си на министър на вътрешните работи е образувал дисциплинарно производство срещу Тодоров и го е отстранил временно от длъжност.

Очаква се ексченгето все пак дададе показания.  Според сайта "Правен свят" има план присъдата срещу Цветанов да бъде четена в близките дни - по време на предизборната кампания.