Свикнали сме да работим, без да коментираме изказвания на съда и на прокуратурата, а да правим това, което е необходимо да се прави. Този път обаче ще отговорим: "Така трябва!".

С тези думи заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков коментира днешното изказване на главния прокурор Сотир Цацаров. По-рано през деня той обяви, че е образувано досъдебно производство за определяне на икономическата изгода от размяната на ваксини между България и Турция под формата на дарение.

ЦАЦАРОВ ОБРАЗУВА РАЗСЛЕДВАНЕ ИЗГОДНИ ЛИ СА ВАКСИНИТЕ НА МОСКОВ

"Така трябва, защото спекулациите по тази тема трябва да приключат. И това може да стане след това решение на прокуратурата. Иначе всякакви хора ще се изявяват навсякъде само и само да печелят нещо. Не знам какво печелят в случая", допълни Шарков.

Самото министерство държи да разбере какво ще каже прокуратурата за икономическата целесъобразност на дарените от Турция ваксини, както и за тези, които държавата предостави на южната си съседка. 

"Никакви съмнения нямаме, че от това, което е направено, има полза единствено България", категоричен беше Шарков. 

Разследващите органи на практика ще съпоставят стойността на дарените от Турция 100 000 ваксини "Пентаксим" и 100 000 ваксини "Еувакс" с тази на предоставените от България 5 000 000 дози БЦЖ ваксини (общо 250 000 бройки), за да прецени дали държавата не е ощетена. От здравното министерство са категорични, че изнесените от страната количества са в пъти по-евтини от полученото дарение от съседна Турция, което прави страната ни печеливша страна в размяната.