Македонският президент Георге Иванов даде да се разбере, че въпреки протестите в Скопие и призивите от политически партии в страната и от световни дипломати, няма да се откаже от решението си амнистия на разследвани политици.

Това обяви самият Иванов в обръщение към нацията. 

От сряда вечерта в Македония има бурни протести срещу амнистирането на 56 официални лица, замесени в скандал за подслушване.  
Трите водещи политически партии в Македония написаха писмо до държавния глава да отмени решението си. Към същото го призовават САЩ и дипломати от други държави. В призивите се включи и председателят на Европейския съвет Доналд Туск - той призова Скопие да не позволява политическата криза да се отрази на отношенията на страната с ЕС и НАТО. И президентът Росен Плевнелиев преди ден заяви, че корупцията трябва да се преследва от закона. 

Георге Иванов на свой ред призова чуждите дипломати към сдържаност. 

"Призовавам представителите на международната общност да бъдат внимателни в поведението и действията си и им напомням, че те може да бъдат интерпретирани неправилно.", каза той.

Целта на амнистията, според Иванов, е да успокои напрежението преди предсрочните парламентарни избори в страната, насрочени за началото на юни. До тях се стигна след оставката на премиера Никола Груевски.

Президентът все пак уточни, че ако някой от 56-имата амнистрирани искат да се защитят в съда, могат да се откажат сами от защитата, осигурена им от неговото решение.

"Смятам, че решението защитава държавните интереси и ви уведомявам, че не се отказвам от него. Всеки, който смята, че му е било отнето правото или че съм му направил лоша услуга, или желае да докаже невиннността си в съда, го призовавам лично и в писмен вид да подаде молба за анулирането на решението спрямо него", обяви президентът.