Новите задължения на едно от най-големите лечебни заведения у нас - болница "Александровска", не са заради невъзможност да ги покрием, а защото сме купили апаратура, чието плащане е разсрочено във времето.

Така директорът на лечебното заведение доц. Костадин Ангелов обясни пред Клуб Z защо управляваната от него болница се е озовала в Топ 3 на най-задлъжнелите клиники.

НАД 25 МЛН. ЛВ. НОВИ ДЪЛГОВЕ В БОЛНИЦИТЕ

Както Клуб Z вече писа, само за пет месеца дълговете на "Александровска" са скочили до над 27 млн. лв., при положение, че в края на 2014-а лечебното заведение е извън Топ 5 на същата класация и сумата е била под 25 млн. лева.

"Това е така заради задължението ни към револвиращия фонд, който ни отпусна 5 млн. лв., за да купим бейби циклотрон. Ако не се лъжа, сумата е разсрочена за период от 10 години", уточни доц. Ангелов.

По същия начин са се увеличили дълговете и на други болници, заради заеми по оперативна програма JESSIСA. Тя подпомага изпълнението на градски проекти със социално значение, в това число и изграждането на медицински, биотехнологични и други специализирани съоръжения.