Онлайн платформата, през която лечебните заведения ще купуват медикаменти за своите нужди, ще заработи най-рано след два месеца. Реалистично първият търг може да бъде пуснат в средата на юни, след като всички участници в процедурата се запознаят с новите правила, болниците направят поръчките си, уточни Тома Томов от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Целта на платформата е да окрупни количествата, необходими на лечебните заведения за всеки медикамент (по международно непатентно наименование - INN), за да се намали крайната стойност на медикаментите.

„Веднъж годишно ще се прави рамково договаряне. Ще се избират тримата доставчици с най-ниски цени, а болниците ще избират от кого да поръчват“, допълни заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Самите поръчки ще стават чрез мини процедури под формата на тридневни бързи публични търгове или чрез договаряне по Закона за обществените поръчки.

В правилата за извършване на процедурите е включена изрична клауза, че ако междувременно регистрираната в Позитивния лекарствен списък стойност на конкретен медикамент бъде понижена, това трябва да се отрази автоматично и на цената на поръчаните лекарства, независимо от срока на сключения договор за доставка. Затова в министерството очакват част от договорените цени да са дори по-ниски от регистрираните в позитивната листа.

„В Италия 80% от лечебните заведения са включени в такава платформа и в резултат са отчетени 18% спестени разходи“, допълни Пенков.

На този етап около 150 болници в страната са заявили желанието си да участват в електронните търгове. Могат да се включат и всички съществуващи търговци на едро, които според регистрите на Изпълнителната агенция по лекарствата са около 300.