Президентът на Еквадор Рафаел Кореа обяви извънредно положение, след като страната бе разтърсена от силно земетресение. Броят на загиналите достигна 41, е съобщил вицепрезидентът Хорхе Глас Еспинел, цитиран от АФП, предаде БГНЕС.

Различна е силата на труса според Американската геологична агенция и местните власти в Еквадор – 7,8 по Рихтер, докато местните власти твърдят, че е 6,5 по Рихтер.

ВТОРО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ЯПОНИЯ. ЖЕРТВИТЕ СА НАД 40

Еквадор е заплашен и от цунами, като по думите на вицепрезидента тече евакуация в крайбрежните райони. Трусът е регистриран в около 3 часа българско време, 11 минути след далеч по слабо земетресение с магнитуд 4,8.

„На базата на първоначалните параметри, опасни вълни цунами е възможно да ударят бреговете, които се намират на 300 километра от епицентъра”, заявиха от Центъра за предупреждение при цунами в Тихия океан, цитирани от АФП.

По данни на американските геолози, епицентърът е на малка дълбочина от 10 километра и се намира на 14 километра западно от град Педерналес. Според западни медии е имало загуба на електричество в столицата Кито, която се намира на 173 километра от епицентъра, а хората в нея са се уплашили и излезли на улицата. Земетресението е усетено и в северната част на Перу, като според ТАСС местните военни също се подготвят за цунами. От другата съседка на Еквадор, Колумбия, съобщиха, че не очакват големи вълни по бреговете си. Въпреки това, в Колумбия са евакуирани хората от някои сгради.