Сешоарите за ръце Dyson Airblade ръзпръскват микроби 60 пъти повече от стандартните вентираторни устройства и 1300 пъти повече от обикновените хартиени кърпи, пише британският в. "Телеграф", като цитира изследване, публикувано в Journal of Applied Microbiology.

Изследователите от Уестминстърския университет са провели изследването, като са потопили ръце във вода, съдържаща безвреден вирус. След това са ги изсушили с Dyson Airblade, стандартен сешоар за ръце или книжна кърпа.

Според резултатите сешоарите Dyson, от дюзите на които въздухът излиза със скорост от 690 км/ч, разпръсват вирусите на разстояние до 3 метра в тоалетната. Стандартните сешоари разпръсват микробите до 75 см, а хартиените кърпи – до 25 сантиметра.

През 2014 г. подобно изследване на Университета в Лийдс откри, че количеството на въздушно разпространяваните микроби около сешоарите за ръце е 27 пъти по-високо, отколкото около контейнерите с хартиени кърпи за ръце.

Ръководителят на екипа от Уестминстърския университет  проф. Марк Уилкокс казва: "Следващият път, когато сушите ръцете си в обществена тоалетна, използвайки електрически сешоар, може да разпространявате бактерии, без да знаете за това. Освен това може да бъдете напръскани с бактерии от ръцете на другите хора."

От Dyson не са коментирали последното изследване. Предишното проучване беше финансирано от Европейския симпозиум на производителите на кърпи. Тогава говорителят на Dyson заяви, че понеже то е поръчано от заинтересована страна, в него има пропуски.

"Изследването е направено ръце с ръкавици, покрити с прекалено високи нива на бактерии, като те не са били измити", каза говорителят.

През февруари Dyson пусна видео в своя YouTube канал, с което отвърна на твърденията, че книжните кърпи са по-хигиенични от сешоарите за ръце.

В нареченото „Мръсната тайна на хартията“ видео, глас зад кадър казва: "Независими проучвания показват, че преди да дойдат до умивалниците, книжните кърпи могат да съдържат големи количества бактерии".

След това в тоалетните те могат да поемат бактерии от въздуха и замърсявания от ръцете на хората, които преди това са използвали кърпите. В до 88% от неизползваните хартиени кърпи има бактерии.