Саудитският втори престолонаследник и вицепремиер Мохамед бин Салман обяви пред „Блумбърг“, че Рияд може незабавно да удвои добива си на петрол. Коментарът му хвърли сянка върху очакваната да започне днес следобед среща на страните производителки, чиято цел е да ограничи добива, за да тръгнат отново цените нагоре.

„Ройтерс“ коментира, че това изявление намалява шансовете за успех на срещата в столицата на Катар Доха.

Вторият престолонаследник на страната, която е най-голям производител на петрол в света, каза, че Саудитска Арабия ще ограничи добива само ако всички останали производителки, включително Иран, се съгласят да замразят техния добив.

По-рано Иран обяви, че няма да участва на срещата в Доха и няма да приеме решение за замразяване на добивите.

„Казахе на страните от ОПЕК и на страни като Русия, които не са част от ОПЕК, че трябва да приемат реалността – Иран се върна на петролния пазар“, е казал министърът на петрола на Иран Биджан Намдар Занганех, цитиран от националната агенция „Шана“.

„Ако Иран замрази добива си на петрол на нивата от феврури, това означава, че няма да имаме никакви ползи от вдигането на ембаргото“, е допълнил иранският министър.

Въпреки това делегати на страните от ОПЕК са коментирали пред „Ройтерс“, че все още има шанс сделка да бъде постигната, ако участниците на срещата намерят компромис и избегнат повторение на последното събиране през декември, когато Иран и Саудитска Арабия отново сблъскаха позициите си.

Фактът, че позицията на Техеран не взриви срещата, означава, че производителките може би са готови да приемат ръст в добива на Иран, стига това да не доведе до нова рязка промяна в цената. Предложението за замразяване помогна на цените да се повишат с 60% след 12-годишното дъно от 27 долара за барел през януари.

"Аз съм оптимист“, каза и.д. министърът на петрола на Кувейт Анас Халид ал-Салех.

Няколко източници на „Ройтерс“ твърдят, че сред страните-производителки все пак има подкрепа за нова сделка. Идеята е добивите да се задържат на нивата от януари в продължение на още няколко месеца до октомври тази година.

Проблемите на производителите с ниските цени започнаха преди две години заради свръхпредлагането, но никой не се реши да намали самостоятелно добива си, за да не отстъпи пазарен дял на конкурентите.

Санкциите срещи Иран бяха вдигнати през януари, след като Техеран прие условията за своята ядрена програма.

Принц Мохамед каза, че Саудитска Арабия ще ограничи пазарния си дял на нива между 10,3 и 10,4 милиона барела дневно, ако останалите страни се съгласят на замразяване.

"Ако всички основни производителки не замразят добива си, ние също няма да го направим“, обясни той.

Принцът, който е приеман за силния човек в икономиката на Саудитска Арабия, обяви, че страната му е могла да увеличи незабавно производството до 11,5 милиона барела дневно и да достигне дори 12,5 милиона в рамките на 6 месеца, „ако искахме“.

Кралството реши да увеличи инвестициите в своята петролна индустрия и може да достигне капацитет от 20 милиона барела днено.

„Не намеквам, че трябва да произведем повече, но можем да произвеждаме повече“.

Тези думи на саудитския принц са в контраст с изявленията на основните участници на петролния пазар в последните седмици.

Добивът на Иран вече надвиши 3,5 милиона барела, от които 2 милиона са за износ.