Лидерът на ДОСТ Лютви Местан заяви, че партията е създадена в резултат на "възникнала небходимост" и няма да бъде ръководена от "сараите" на нейния председател, както това се случва с бившата му партия ДПС. Местан изтъкна, че неговите "сараи са в сърцето на избирателите". Той каза това в инервю пред Анадолската агенция.

Местан смята, че членовете на ДОСТ скоро ще станат 10 000, а една трета от избирателите на ДПС заявяват подкрепа за неговата формация. Той изчислява, че при 50% активност влизането на ДОСТ в парламента е сигурно.

"Създаването на партията е лоша новина за русофилите и лицемерите у нас, но е добра за общността ни. Зад мен има три знамена – на НАТО, на ЕС и на България, и тази партия се учреди заради тях. Целта ни е България да бъде достоен член на НАТО и ЕС, да се демократизира. Има потребност от партия като ДОСТ в страната, в която живеят 1 милион турци и мюсюлмани", обяснява Местан.

Той каза, че е разтревожен от това, че младите хора в България търсят препитание в чужбина, а инвестициите в етнически смесените райони са недостатъчни. ДОСТ щяла да работи за укрепването и засилването на отношенията с Турция.

"Турската държава може да ни бъде много полезна с инвестиции в районите с малцинствено население. Необходима е стратегия за развитие на двустранните отношения, но трябва да се загърбят и историческите комплекси. Турция не е заплаха за националната ни сигурност, тя е наш приятел и това е не само заради членството ни в НАТО, тя може да бъде наш съсед и стратегически партньор", смята Местан.

Като истинска либерално-демократична партия ДОСТ щяла да се стреми към равни права на всички общности в България, без разделение между етноси, език и култура, тъй като многообразието е богатство. Времето щяло да докаже, че ДОСТ е национално-отговорна формация.