Руски инспектори ще извършат тази седмица наблюдателни полети над териториите на САЩ и България, предаде ТАСС.

Това ще стане в рамките на международния Договор "Открито небе" (ДОН), поясни Сергей Рижков - шеф на руския Център за намаляване на ядрената заплаха (ЦНЯЗ).

От днес до 21 април да планирани полети над България. Наши специалисти на борда на самолетите контролират използването на апаратурата за наблюдения и спазването на ДОН.

Руските инспектори ще посетят учебни райони и полигони и ще им бъдат дадени брифинги за военната дейност в съответната зона. Ще им бъдаат предоставени и данни за намиращите се в района формирования и поделения от българските въоръжени сили. ИНспекторите ще имат възможност и да присъстват на войскови маневри, планирани от България в периода 19-21 април.

В продължение на пет дни пък руски инспектори ще летят със самолет за наблюдение "Ту-154М-Лк-1" над територията на САЩ. Те ще излитат от летище "Трейвис" в Калифорния с максимална далечина на полета 4250 километра.

Същевременно днес международна мисия започва наблюдателни полети над Русия. Канадски самолет "C-130J" ще излита от подмосковното летище "Кубинка" от днес до 22 април. на борда му ще има наблюдатели от Канада, Великобритания и Украйна.

Що е ДОН

Договорът "Открито небе" е подписан през 1992 г. В него участват 34 държави. 

Наблюдателните полети в рамките на този договор се изпълняват за постигане на по-голяма прозрачност във военната дейност на държавите участнички, както и за заздравяване на сигурността чрез укрепване на мерките за доверие. Полетите се извършват над Русия, САЩ, Канада и европейски страни.

Страните могат да провеждат определен брой наблюдателни полети за събиране на информация годишно (активна квота) и са задължени да приемат определен брой полети над своя територия (пасивна квота).

Цялата суверенна територия на всяка една страна по ДОН подлежи на наблюдение, включително острови и прилежащи териториални води.