Етичната комисия на ВСС изслушва повече от час и половина председателя на СГС Калоян Топалов във връзка със самоубийството на съдията Цветан Ценов. Едва около 15-ина мин. обяснения дава и съдия Радостина Данилова – шеф на Търговското отделение, в което Ценов е бил командирован. В съвета дойде и колегата му Емил Дечев, който пък е делял един кабинет с него, но кадровиците решиха да не го изслушат, а да прочетат показанията му пред разследващите.

Съдия Ценов се самоуби в столичния жк. "Връбница" на 18 февруари.

Днес Ясен Тодоров и Калоян Топалов рязко се разминаха при отговор на журналистическия въпрос - дали по същество не тече проверка, насочена срещу самия Топалов. Тодоров отговори еднозначно с "не", а Топалов шефът на градския съд каза категорично, че се чувства проверяван.

Специално мен около час и половина – два ме изслушваха, съдия Данаилова мина за около 15 мин  - поясни Топалов след продължителната среща с кадровиците. Той обяви, че и друг път е отговарял на въпросите, които днес са му зададени и че най-активен е бил представляващият съвета Димитър Узунов.

Председателят на градския съд поясни, че е предложил изслушването да е публично, но това събрало само един глас за , срещу 4 против.

СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ: СЪДИЯ СТАНА МРЪСНА ДУМА

Тодоров каза, че са се интересували от командировнето на Ценов в СГС, защо точно в Търговското отделение, за отношенията му с колегите и председателя.

"В най-общи линии и председателят на съда и съдия Данаилова отричат да е имало упражняван какъвто и да е натиск от тяхна страна по отношение на съдия Ценов. Считат, че това, което е твърдяно от родителите на съдията пред някои медии, не е истина", каза Тодоров.

Майката на Топалов даде интервюта пред някои медии, че когато синът й пожелал да го "откомандироват", т.е. - да си го върнат в районния съд, Топалов го заплашвал, че повече повишение няма да види.

Комисията реши да изиска с разрешение от прокурор материалите от досъдебното производство, заяви Тодоров.

Той допълни, че става въпрос за протоколи от разпит на свидетели, защото е ясно, че са разпитани много съдии, прокурори, съдебни служители. Според него разследването нямало изгледи да завърши скоро.

СЛЕД РОДИТЕЛИТЕ НА САМОУБИЛИЯ СЕ СЪДИЯ ИЗСЛУШВАТ И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СГС

Ясен Тодоров допълни, че Топалов е представил протокол от срещата си със Стефан Стоянов - баща на починалия съдия, която се е осъществила в присъствие на негови колеги и е стенографирана. 

Самият Топалов допълни, че бащата “никога по никакъв повод не е отправил каквито и да е обвинения към ръководството на съда или към някои от съдиите в този съд“.

"Никога не е дошъл да се оплаче от никой от вас. Където и да е работил, никога не се е оплаквал. Това е най-голямата негова грешка, а и моята.

Трябва да ви кажа, че можеше да му се помогне. Даже 10-те дена, които му даде лекарят от ВМА. Той отказа да ползва десетте дни, за да работи (покойният съдия е отказал да си ползва болнични, б.р.)

Значи, ако има някаква грешка, не искам да ви обвинявам вас... Вие сте нов човек... (към Топалов, б.р.)

Казвам ви, че можеше при това положение да му се даде малко почивчица... Делата са стоели от 2010 г., а не може толкова малко да си почине, малко и да му се каже: "Айде бе, айде отиди малко.“

Самият Топалов казва на въпросната среща, че се е срещал с Ценов единствено в присъствие на колеги (съдийките Данаилова и Балинова, б.р.) и пред тях му казвал:

"Цецо, вземи си отпуска, качи се на планина, виж се с приятели, остави ги делата, щом си притеснен – майната им.“ 

Пред шефката на отделението Данаилова пък Ценов казвал: "Аз си изпих хапчетата, наспах се, по-добре съм и не искам да взимам болничния."

Специално за тежестта на работата в Търговското отделение и гледането на тежки и сложни дела като ЦСКА или мюфтийството, Топалов настоява, че съдията е знаел кои дела са в ТО и в конкретния състав, обяснено му е какви са делата.

„Никой не му е казвал: „Идваш тука“, без да го питаме“, подчертава шефът на съда.

Освен това видимо претовареният съдия е бил спрян от разпределения за 6 месеца, т.е. - да не получава нови дела.

"Трябваше да го изгоните, да почине малко. Колко пъти сме му казвали – той не, та не. Това е – и ние, и вие да го  осъзнаете и да му помогнете по някакъв начин и да му кажете: "Няма повече да работиш, махай се оттук, няма да работиш повече, иди да си починеш", казва бащата.

Съдбата на проверката допълнително се усложнява от факта, че в момента ВСС е в процес на разделение на две колегии. Вероятно всички висящи казуси ще отидат в новите етични комисии, след като колегиите си ги сформират, каза днес още Ясен Тодоров.