ДПС върви по-скоро към избор на един наследник на изгонения бивш председател Лютви Местан, отколкото към запазване на модела с триумвират начело на партията, който действа сега. 

Втората опция се появи, след като на рождения си ден Доган споделил пред съпартийците си, че "експериментът е успешен".

Зад варианта "един председател" са се обединили областните председатели на движението, които се събраха в понеделник следобяд на среща с почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и тримата съпредседатели Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза. Председателският съвет бе в т.нар. Боянски сараи в София.

Сбирката предхожда Националната конференция на ДПС в неделя, когато трябва да се избере ново ръководство и да промени устава. Въпреки че всички структури поискаха Доган да се върне начело на партията, той отдавна е непреклонен. Според запознати Доган е обяснил, че местните лидери са тези, които би трябвало да знаят най-добре какво се случва в партията и какви трябва да са решенията. И отново не бил дал нишан кой е неговият фаворит.

ДОГАН В 10-МИНУТНО СЛОВО: НЯМА ДА СЕ ВЪРНА, НЯМА ДА СЪМ СЪЗЕРЦАТЕЛ

Местните лидери на ДПС са изразили мнение, че е най-добре до неделя, когато ще е изборът, да има една номинация за председател, зад която да застанат всички, разказаха пред Клуб Z участници в срещата. За имена обаче не станало дума.

Слуховете в партията отдавна залагат на един от съпредседателите - Мустафа Карадайъ. Според депесари за място в ръководството щял да се бори и кметът на Кърджали Хасан Азис. В общината му обаче има брожения срещу него, а част от общинските съветници от партията му играят откровена опозиция. 

Като варианти се споменаваха и евродепутатката Филиз Хюсменова, и депутатът Тунчер Кърджалиев, но те самите не били съгласни да поемат партията.

Едно от нещата, които ще се променят официално в устава е, че кметовете от ДПС няма да имат право да бъдат и местни партийни лидери, разказаха още депесари. Сега същото ограничение важи за депутатите.

ДПС ВАДИ КМЕТОВЕ И ДЕПУТАТИ ОТ ПАРТИЙНАТА ВЛАСТ

Нов момент в партийния устав ще е създаването на Женски дружества и други клубове в партията, научи още Клуб Z. Идеята е дамите да се интегрират съвсем в партийната работа, въпреки че те и сега заемат постове - и в парламента, и в местната власт, и в изпълнителната, когато ДПС участва. 

Председателският съвет на ДПС не е обсъждал какво се случва с новата партия на Лютви Местан - ДОСТ, разказаха още участници в срещата в Сараите в понеделник. Въпреки че първоначално очакванията бяха да бъдат представени данни по места как раждането на формацията се отразява на кондицията на движението.

Във вторник ще има заседание на оперативното ръководство на партията и на парламентарната група, а разговорите за решенията в неделя продължават.