Едни от най-големите интернет търговци - Amazon и eBay - започнаха сериозни инициативи срещу продажбата на ментета и реплики на оригинални продукти, пише Marketwatch.com.

Тази седмица в. "Уолстрийт Джърнъл" гръмна с новината, че понякога дори при купени от официални представители на съответната марка оригинални стоки в Amazon, потребителите получавали копия заради объркване в складовите бази на гиганта.

През януари eBay сключи споразумение за съвместно действие с L'Oreal, след като френската компания заведе дело за продавани от сайта подправeни версии на нейни продукти.

Но как потребителите да избегнат покупката на ментета?

По данни на Световната митническа организация ментетата съставляват около 10% от цялата глобална търговия, като стойността им възлиза на над $ 500 млрд. годишно.

Дори на живо е трудно човек да разбере дали една стока е фалшива, камо ли когато я гледа в някой интернет сайт.
И ако един парфюм менте изветрява по-бързо, а репликата на някой часовник спира да работи, има предмети, които могат да се окажат опасни за живота. Експертите съветват храна, играчки, електрическо оборудване и стоки, свързани с безопасността, да се купуват само от вече изпробвани и доказали се на пазара търговци.

Зарядните устройства и батериите за мобилна електроника, коледната украса с лампи за елхи, са сред най-рисковите продукти. Те могат да дадат на късо и да предизвикат пожар. А лошо направените детски плюшени играчки лесно се разшиват и могат да задушат малчуганите със своята вата.

А как да избегнем ментетата? Основното правило, дори когато купувате от доказали се сайтове, е преди поръчката на оригинална стока на изгодна цена да проверите дали тя изобщо съществува или е част от актуалната колекция.
Това става най-лесно, като потърсите в гугъл не само името на продукта, но и неговия артикулен номер. Вижте какво излиза и сравнете това, което ви се предлага с получените резултати и цени.

Бъдете особено внимателни при покупката на парфюми. В много родни сайтове ниските цени са обяснени с това, че се продават тестери. От една страна това е добре - все пак, тестерите по презумпция са с добро качество, защото трябва да убедят купувача да предпочете дадена миризма. От друга - замислете се само колко много тестери трябва да има, за да стигнат в индустриални количества точно до българските сайтове?

Затова най-важното още преди покупката е да проверите много добре какви са възможностите да върнете стоката в случай на съмнение в нейния произход. Ако не откриете такъв текст, бъдете предпазливи. И все пак ако попаднете на ментета, сигнализирайте на институции като Комисията за защита на потребителите, ГДБОП и Агенция "Митници". Така може да получите поне морална компенсация за похарчените напразно пари. Пиратството е престъпление и санкциите за него са сериозни.