Политологът Евгений Дайнов и социологът Михаил Мирчев коментираха пред бТВ вчерашното интервю на премиера, дадено за медията.

БОРИСОВ: ПЕЕВСКИ СИ ОТИДЕ. ПЕЕВСКИ НАПУСКА СТРАНАТА

Според Дайнов управлението на Борисов не само е вредно, но е невъзможно и не е дълготрайно в сегашните условия в Европа.

"Включително, че партията му се изплъзва. В Северна България Цветан Цветанов е самостоятелен партиен играч. Те него гледат, местните партийни деятели, те не ходят при Бойко Борисов. Бойко Борисов усеща как цели парчета власт му се разбягват като хлебарки", каза Дайнов.

Той коментира и изявлението на премиера, че Пеевски напуска страната.

"Няма никакво значение личността Пеевски. Изграденият модел на властване ще си намери друг Пеевски. Не Пеевски изгради този модел. Той ще се махне, друг ще дойде. Идеята е да няма такива вече. Идеята е системата да се преустрои, да няма такива вериги. И бедността е от там. Ти като запушиш икономиката с верига от зависимости...", каза Дайнов.

Според него Борисов прави излишно резки движения. Като такива той определи свикването на 4 хил. човека от актива на ГЕРБ в НДК и "извънредното" интервю на Борисов пред бТВ.

"Този човек не е толкова сигурен, колкото се опитва да излъчва. Помните ли колко пъти очакваха метежи и преврати", каза Дайнов.

Той припомни и изявлението на Борисов, че няма никакви комплекси, казано по повод карикатурите, в които е главен герой. 

"Като някой обяснява това редовно, се запитваш - а бе този човек дали наистина няма комплекси?", отбеляза Дайнов.

Той каза, че неговата оценка за кабинета е "3 по милост".

"Трябва да се демонтира тази власт. Държавата в един момент се разпада. Мускулите управляват. Този начин на властване убива икономката, убива самата общност. Борисов е достатъчно умен да види, че нещо се разпада, но не разбира защо", смята Дайнов.

Според Мирчев Пеевски е един конкретен субект, феномен, и личностите не могат да се подминават.

"Той си бил отивал - а не са ли го изгонили? Не са ли го изгонили, за да се оттърват от него?", попита Мирчев.

Според него Борисов не се чувства сигурен дори в самата си партия.

"Досега Бойко Борисов говореше в първо лице, а вчера говореше "аз и партията ГЕРБ". В самата партия той вече не се чувства първото по важност лице. Там излезна след местните избори Цветан Цветанов. Цветан Цветанов му направи партията, Цветан Цветанов му спечели изборите. Цветан Цветанов ходи по страната, много неуморно, със страхотна енергия и овладява не само партийни, но и корпоративни структури", коментира Мирчев.

На няколко пъти той използва изразът "некомплексара" като синоним на Борисов.

Двамата коментатори влязоха в спор по темата с гражданските отряди, които ловят бежанци.

"Тези доброволни отряди са бандитски формираования, бъдещи щурмоваци, които трябва да бъдат вкарани в затвора. Държавата има монопол върху насилието. Днес бият афганистанци по границат, утре ще влязат в това студио и ще ви почнат вас и мене. Нацистите и комунистите са имали щурмови отряди", каза Дайнов.

Мирчев бе на друго мнение.

"Момчетата, които се опитват да свършат работата на полицията на армията, ще ги изкараме престъпници. Дайте да престанем да говорим глупости, че няма вълна към България. Тя просто не е както между гръцката и македонската граница. Просто тази форма я няма, но потокът си тече, и нашата граница изобщо не се охранява. Да не прехвърляме от здравата върху болната глава. Преминаването е престъпление, залавянето не е престъпление", смята Мирчев.