Очаквам и вотът на недоверие да е планиран в някой имейл – това ще е поредното доказателство за уродливото срастване между бизнес и политика. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод публикуваната от сайта "Блиц" лична кореспонденция между издателя на "Капитал" Иво Прокопиев и редактори от медията. 

Според тълкуванията на пресслужбата на министерството на Стойнев в имейлите "се планира кампания за атака на действията на държавата в казуса с лицензите на електроснабдителните дружества"

Според министъра информацията разкрива как "бизнес интерес контролира медии, политици, НПО-та".

„Четейки този имейл, си дадох ясна сметка за случилото се през последната една година и как то е било контролирано.  Имейлът е изпратен на 6 май, в него се говори за бъдещи действия на Красен Станчев. Тази заповед на Иво Прокопиев беше изпълнена и в момента Красен Станчев е основна движеща сила на идеята да т.нар. "независим енергиен борд". Кажете ми - този енергиен борд с какво е независим? Участници в него са електроразпределителните дружества и представители на ВЕИ сектора", рече Стойнев.

Министър Стойнев допълни, че още с встъпването му в длъжност, имало натиск за разпродаване на българската енергетика.

„Ние спряхме този процес, който беше започнат от предишното управление, което разпродаде се миноритарните дялове в ЕРП-тата чрез фирми, близки до Иво Прокопиев, целенасочено се водиха българските мини „Марица Изток“ към продажба. Когато ние спряхме този процес и заявихме, че българската енергетика не е за продан – тогава започнаха и атаките", коментира Драгомир Стойнев. 

Стойнев каза още, че вероятно имало и следващ имейл, който дава заповед за вот на недоверие, защото от публикувания текст ясно личало колко услужливи са политическите партии ГЕРБ и Реформаторски блок.

 "ГЕРБ трябва да дадат отговор в зала - за кого бяха приготвени мини "Марица Изток", но вече виждаме за кого. На това задкулисие трябва да се сложи край. Нека внесат утре вота на недоверие, но  остава съмнението, че всичко е било планирано и продиктувано", заяви министърът.