Ния Караджова

700 000 евро от Европа пристигат у нас по проект, чрез който държавата ще наема младежи без педагогическа правоспособност, за обучение, след което ще ги прати като преподаватели в рискови училища. Става дума преди всичко за ромските общности, но и за места, където просто има повишен риск от отпадане на учениците.

Програмата се прави съвместно с фондация "Заедно в час", финансирана от "Америка за България", която от години извършва тази дейност. Този път обаче тя ще има подкрепата на държавата, а младежите без учителска правоспособност, ще получават паралелно с преподаването и магистърско обучение в Пловдивския университет.

Кандидатите за тази работа в момента са над 2500 за 140 места, въпреки че иначе младите хора не проявяват висок интерес към учителската професия. Едно от обясненията е фактът, че "Заедно в час" добавят 500 лева допълнително материално стимулиране към стандартните учителски заплати.

Идеята обаче е да бъдат взети хора с по-разчупено мислене, които да преподават по нетрадиционен начин и да събудят интереса на ромите към ученето. Те могат да са завършили всякакви специалности – сред кандидатите в момента има и инженери, и завършили филмово изкуство. 15% са учили в чужбина, като има възпитаници на университети в Германия, Англия и САЩ. Целият проект, който се прави от общо 5 партньорски държави, е на обща стойност 2,5 млн. евро, а на финала ще бъде оценяван от немски оценители, за да се установи дали наистина нетрадиционният начин на преподаване дава по-добър ефект в рисковите райони.