Иракската фирма "Ронахия Шяви Къмпани" днес е внесла предложение в Министерството на икономиката да получи съдействие от министъра Божидар Лукарски да вземе на фрачайзинг затворената столична цигарена фабрика "София-БТ", съобщи пред Клуб Z адв. Даниел Пенков, пълномощник на компанията.

Наскоро Даниел Пенков съобщи, че още от миналото лято "Ронахия" иска да сключи договор за износ на цигари за Близкия изток, но ръководството на "Булгартабак Холдинг" ѝ отказва сделка, а вместо това спира целия завод "София-БТ", съкращавайки над 400 заети в предприятието.

"БУЛГАРТАБАК" ИМАЛ ПОРЪЧКИ, НО ГИ ОТКАЗАЛ И ЗАТВАРЯ ОТ ДНЕС. ЗАЩО?

"Готови сме да поемем управлението на цялото предприятие и да възстановим всички работници в него, като ще плащаме наем и роялти за търговските марки на "София-БТ", казва Даниел Пенков. "Цените ще се обсъдят, ако има насрещна страна, но в момента тя липсва", добавя той, показвайки липсата на интерес за предложението от страна на "Булгартабак Холдинг".

Затова и предложението е депозирано в икономическото ведомство.

Днес Браншовите синдикати на заетите в тютюневата промишленост към КНСБ и КТ "Подкрепа" разпространиха съвместна декларация, в която поискаха от икономическия министър Божидар Лукарски да съдейства за отварянето на столичната цигарена фабрика "София-БТ", която спря работа на 1 април, чрез горепосочената схема.

Браншовите структури алармират, че ескалира социалното напрежение в над четиристотинте пуснати в принудителен престой работещи в дружеството, като допълнителен факт е и, че в момента мениджърски екип на "Булгартабак Холдинг" е нелегитимен.

ОТКАЗАХА ДА ПРИЗНАЯТ НОВОТО РЪКОВОДСТВО НА "БУЛГАРТАБАК"

На заседанието на парламентарната икономическа комисия на 6 април беше взето решение икономическото министерство в 3-седмичен срок да представи анализ, в който да опише какъв ще е ефектът върху бюджета от спирането на "София-БТ". Тогава икономическият министър Божидар Лукарски обясни, че държавата не може да се меси в споровете между частни субекти.