Бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън води на решаващите първични избори сред демократите в щата Ню Йорк, но медиите засега не бързат да обявят категоричната й победа, както при републиканеца Доналд Тръмп. Според телевизия Си Ен Ен, след преброяване на 22% от бюлетините, Клинтън получава 60,8% от гласовете, докато съперникът й - сенатор Бърни Сандърс – 39,2 на сто, предава БГНЕС.

Близки са и данните на "Фокс Нюз" - 61,2% за Клинтън и 38,8% за Сандърс. В същото време, както тези, така и други местни медии не обявяват окончателна победа за Клинтън. Според екзитпол, разликата между двамата не е толкова убедителна.

При Доналд Тръмп нещата са ясни – той има голяма преднина пред останалите си съперници републиканци - 68% срещу 17,8% за губернатора от щата Охайо, Джон Кейсик, и 13,6% за сенатора от Тексас, Тед Круз.

Избирателите демократи трябва да номинират 291 делегати на, щата Пенсилвания, на който ще бъде обявен кандидатът на партията за президент.

Засега Клинтън вече е спечелила подкрепата на 1893 делегати за националния конгрес на Демократическата партия на 25-28 юли във Филаделфия, а Сандърс - 1180. За да бъде номинирана, са й нужни още 490 делегати.

За номинациата на Републиканската партия, кандидатите се нуждаят от подкрепата на 1237 делегати. По данни на в. „Ню Йорк таймс“, Тръмп дотук може да разчита на 845 делегати на националния конгрес на партията, Круз – на 559, а Кейсик – на 147.