18 000 донски казаци са готови да влязат в Източна Украйна и да спасяват братята си.

Това заяви пред в. "Независимая газета" Анатолий Козицин - атаман на Международния съюз на обществените обединения "Всевелика Донска войска".

В момента върви масово записване в бъдещата Казашка национална гвардия. Целта й е да унищожава живата сила и техниката на противника в Украйна. Всеки желаещ да се запише в редовете на армията може да стори това в руския град Новочеркаск, който се намира близо до границата с Украйна.

Донски казаци вече бяха неведнъж забелязвани в Източна Украйна от началото на конфликта. Преди няколко дни казашки флаг бе вдигнат над сградата на администрацията в град Антрацит. Жителите на Източна Украйна посрещат радостно казаците и очакват тяхната помощ, твърди регионалният в. "Городской репортьор".

Донските казаци са най-многочислената група казаци в Руската империя. Историческото им название иде от река Дон. Те са обитавали териториите на днешните Русия и Украйна - Ростовска област и части от Волгоградска, Воронежка, Луганска и Донецка област. Столица на Донското казачество е Новочеркаск.

След Октомврийската революция през 1917 г. казаците масово участват в борбата срещу болшевиките, поради което са подложени на репресии. В края на Втората световна война британците и американците предават на СССР десетки хиляди казаци, които преди това са се предали на съюзническите сили на територията на Австрия. Всички са депортирани в Сибир и огромна част от тях намират смъртта си там.