Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида – „Не ни остава да се състезаваме кой знае колко още“, заяви Доналд Тръмп в Ню Йорк, след като нанесе съкрушителна победа на републиканския си съперник Тед Круз. С тържествуващ вид бизнесменът милиардер, заяви през ликуващи поддръжници в зала на своя небостъргач „Тръмп тауър“, че Круз вече е „математически елиминиран“.

С голямото си мнозинство, спечелено на първичните избори в Ню Йорк Тръмп снощи получи още 95 делегати, което го доближава до целта му да получи номинацията на републиканската партия за президентските избори наесен. Тед Круз завърши на трето място и може да отпадне от надпреварата, което го доближава до невъзможността да събере необходимите 1237 представители, необходими за благословията на конгреса на Голямата стара партия през юли в Синсинати, Охайо. Круз обаче вероятно ще продължи да се плете в краката на Тръмп, опитвайки се да му пречи в събирането на необходимия брой делегати за номинацията.

Ние спечелихме още милиони гласове повече от сенатора Круз, милиони и милиони повече от губернатора Кейсик“ посочи Тръмп. „Ние наистина, наистина ги разтърсихме и очакваме още няколко изключителни седмици“.

С победата си вчера Тръмп прекъсна серията от загуби от Круз, получил делегатите от Колорадо и Уайоминг, които му бяха присъдени без избори. Машинацията на местните босове на Републиканската партия предизвика острите критики на много наблюдатели в пресата и негови поддръжници, които заявиха, че са накърнени демократичните принципи на избора. Доналд каза, че процесът е „манипулиран“ и обвини партийните лидери, че се опитват да му откраднат номинацията. Той продължи да повтаря обвинението си и вчера по време на предварителните избори в родния му щат Ню Йорк. „Въпреки, че водим с мнозинство и е невъзможно да ни догонят, никой не може да обявява победа, докато не получи делегатите с гласовете на избирателите. Точно това ще се случи, ще видите“, предрече той. „Хората няма да подкрепят манипулираната система и ще се върнем към стария начин – чрез избори, и ще победим“.

Следващата седмица изглежда благоприятна за Тръмп, който се очаква да спечели първичния вот в северозападните щати, сред които най-важни са Мериленд, Кънектикът, Пенсилвания, Род Айлънд и Делауеър. Той е предпочитан в тях, но първата спирка в кампанията му днес ще е в Индиана, където предварителните избори са на 3 май т.г. „Утре (днес-б.а) пак се хващаме за работа. Отлитам за Индиана и Пенсилвания, ще бъда навсякъде. Сега ще празнуваме два часа, след това в ранна утрин започваме да се трудим отново“, тържествуващо обяви Доналд Тръмп.

Още преди победата си в Ню Йорк бизнесменът милиардер обяви, че засилва организационната работа на предизборната с кампания. Той назначи още двама ветерани в щаба си Пол Манафорт и Рик Уайли. Според „Политико“ Тръмп им е отпуснал бюджет от 20 милиона долара за политическите битки през май и юни. На 7 май ще се проведат първичните избори в Калифорния, които са изключително важни. Той трябва да ги спечели на всяка цена, за да лиши босовете на Републиканската партия от възможността да използват конгреса през юли, за да изберат на него свой кандидат и да анулират резултатите от вота на редовите членове на политическата сила. Намеци за подобна манипулация се съдържаха в декларациите на някои от водещите фигури в Националния комитет на Голямата стара партия. Машинация от този род все още е възможна и не противоречи на правилата в устава и. Наблюдатели, близки до вътрешните кръгове обаче посочват, че до подобно нещо едва ли ще се стигне, защото това би довело до вътрешен бунт и дори до разпадане на Републиканската партия.

Без голяма изненада вчера в Ню Йорк Хилъри Клинтън победи Бърни Сандърс на първичните избори, проведени от Демократическата партия. Бившата първа дама и топдиполомат на САЩ обаче бе на тръни до последния момент, заради невероятната популярност на Сандърс в Голямата ябълка. Запознати посочват, че въпреки лидирането на Хилъри, Бърни все още крие опасни фокуси за нея в шапката си. В крайна сметка той стопи преднината и до около 200 делегати. Освен това Сандърс не крие, че ще се опита да спечели на своя страна повече от 715-те суперделегати на Демократическата партия, които тепърва ще бъдат присъдени чрез първични избори.

През последните дни срещу Хилъри Клинтън бяха предприети небивали атаки в медиите. Тя бе разнищена от критики, след като Бърни обяви, че годишният му доход от малко над 200 хиляди долара е по-малък от сумата, която Хилъри е получила за речта си пред банката Голдман Сакс. Г-жа Клинтън продължава да е приканвана от Сандърс и от неговите поддръжници да направи публично достояние съдържанието на речите и пред големи институции от „Уолстрийт“. Репортери твърдят, че ако това стане Хилъри Клинтън ще трябва да се откаже от амбициите си да влезе в Белия дом. Според запознати в речите си тя открито е подкрепила противоречивата политика на големите банки да покриват гигантските си загуби на борсата с пари на данъкоплатците, които в крайна сметка губят спестяванията и домовете си.

През миналата седмица Хилъри Клинтън презрително бе замеряна в Калифорния с банкноти от един долар от поддръжници на Бърни Сандърс. Бронираната и кола бе посипана със зелени пари, когато се приближавала към луксозни дом на прочутия актьор Джордж Клуни, който организира в нейна чест обяд за събиране на пари за предизборната и кампания. Участниците в банкета, все от калибъра на Клуни и нагоре, броили по 30 хиляди, за да участват. Няколко по-имотни гости, които присъствали в плата на скъпарския булевард „Вентура“ броили по над 300 хиляди долара, с което си осигурили привилегията да имат частна вечеря с видната гостенка.

В същото време известният със своите медийни бомби журналист Роналд Кеслър заяви по телевията „Нюзмакс“, че ФБР до месец-два да повдигне обвинение срещу Хилъри Клинтън за нарушаване на държавната тайна в послания, изпратени чрез личната и електронна поща. Кеслър посочи, че ако г-жа Клинтън бъде официално обвинена и бъде осъдена, президентът Барак Обама ще я помилва. Въпреки това обаче тя ще бъде дисквалифицирана от участие в президентските избори. В тази връзка дори либералният водещ по телевизията Ен Би Си Джо Скарбъро призна в Туитър, че Обама се меси в разследването за нарушенията на Хилъри.

Иначе изборите на демократите в Ню Йорк вчера не минаха без скандали. Оказа се, че в Бруклин имената на 54404 гласоподаватели от ляво по неизвестна причина са „изчезнали“ от списъците. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, заяви, че е „объркан“ от този факт. Бруклин въобще се прочу като голяма „черна дупка“, защото според „Ню Йорк дейли нюз“ неясно защо от списъците отсъствали 125 хиляди души от двете партии. Едва след намесата на шефа на централната избирателна комисия в града Скот Стрингър на липсващите от листите било разрешено да гласуват, но ако докажат, че действително живеят в Бруклин.