Китайски консорциум купува американския производител на принтери Lexmark за $3,6 млрд., съобщи в. "Файненшъл таймс".

В консорциума участват производителят на части за принтери Apex Technology, инвестиционният фонд PAG и конгломератът Legend Holdings. Предложението на групата е да плати в брой по $40,50 за акция на Lexmark.

Бордът на директорите на американската компания единодушно е одобрил офертата, чиято цена на акция е с 16,8% по-висока от постигнатите $34,66 при затварянето на Нюйоркската фондова борса във вторник.

Lexmark е поредната международна компания, изкупена от китайски инвеститори през последната година. Забавянето на мегаикономиката кара големите местни компании да търсят възможности за алтернативен растеж, като залагат на инвестициите в наложени на пазара брандове, които им осигуряват технологични познания и международно присъствие.

Според данни на Thomson Reuters за първото тримесечие на 2016 г. китайските купувачи са извършили сделки за $101 млрд., което е 15% от глобалната активност на пазара на придобивания и обединения на компании. За сравнение, през цялата 2015 г. обемът на подобни сделки, сключени от китайски компании, е $109 млрд.

КИТАЙЦИ КУПУВАТ SYNGENTA ЗА 43 000 000 000 ДОЛАРА

Китайският консорциум смята да остави корпоративната квартира на Lexmark в Лексингтън, щата Кентъки, като освен това ще запази и Пол Рук като главен изпълнителен директор на компанията.