Поне веднъж ви се е случвало да си търсите работа през сайт или вестник с обяви! Сядате, започвате да четете внимателно, и след половин час вече сте паникьосани и отчаяни. Започвате да си мислите, че никога няма да си намерите мястото. Спокойно, има голяма вероятност, проблемът да не е във вас! Поне така казват експерти от London South Bank University, направили проучване каква част от възпитаниците им се реализират успешно след завършване.

В изследването са участвали 1500 души на възраст между 22 и 35 години. Всички доброволци в експеримента са завършили висше образование в различни сфери - финанси, информационни технологии, маркетинг, застраховане, фармация и др. Почти 45% от тях са изпитвали затруднение да си намерят работа в продължение на 6 или повече месеца. 

Какви са причините?

Липса на достатъчно опит, лоша професионална ориентация или фикс идеята за "перфектната работа"? Всъщност - не. По-голямата част от анкетираните (близо 78%) посочват като най-голям проблем обявите за работа. 

Основните грешки в обявите за работа 

Бизнес и HR специалисти също сочат лошо написаните обяви като основен проблем при търсене на работа. Ето какви са  най-честите грешки, които можем да видим в тях.

1."Похвално слово" за фирмата - огромни количества реклама, страница или две, в които ви обясняват защо фирма Х е компанията на мечтите ви. Обикновено се пишат от маркетолозите и трябва да са в класическия стил за "happy talking". Не е лошо компанията да изтъкне основните си предимства, проблем е когато потенциалния кандидат се чувства така, сякаш чете туристическа брошура. Ако позицията е интересна, кандидатът ще отиде на уеб сайта на фирмата и там ще чете рекламни материали до насита. Обявата за работа не е рекламна площадка. Освен това, такива хвалебствия завишават и очакваното заплащане.

2.Клишетата - млад и динамичен екип, атрактивно заплащане, гъвкаво работно време, социални придобивки, възможности за израстване в кариерата... Звучи ви познато, нали? Повечето фирми ползват един и същи модел за написване на обявите, шаблонът е пълен с клишета, които би трябвало да привлекат възможно най-много кандидати. Истината е, че много често те отблъскват търсещия.

- Атрактивното заплащане не е нищо повече от малко над средната заплата за конкретния бранш, много често дори не е и това. Заплатата си е заплата, ще получите пари за свършената работа. И не, няма да ви стигнат за яхта или "Бентли".

- Млад и динамичен екип звучи примамливо, но като нищо можете да попаднете сред десетина студенти без почти никакъв опит, които сменят работата си постоянно. След 3-4 месеца може и да не е останало нищо от екипа, с който сте започнали да работите. 

- Социалните придобивки са хубаво нещо. Ваучери за храна и гориво, карти за фитнес, отстъпки за някои популярни търговски вериги. Наистина са много примамливи, но те предварително са включени в заплатата ви. Ако за една длъжност е определена заплата от 1500 лева нето например, и към нея са включени въпросните социални придобивки, вие няма да получите цялата сума + добавките, а 1200 лева чисто и 300 лева под формата на бонуси. Нещо, което работодателите няма да ви кажат. Освен това върху придобивките не се начисляват данъци т.е вашите допълнителни екстри са икономически по-изгодни за работодателя. 

3. Нереални изисквания към кандидатите - освен, че трябва да са "млади, красиви и с чувство за хумор", трябва да имате и поне 2-3 години опит в съответния бранш, да обичате да работите до късно, феноменалната ви компютърна грамотност е задължителна, 3-4 чужди езика също, ако можете да правите мусака и да разхождате кучето на шефа в извънработно време - вие сте идеалния служител. Тези изисквания звучат малко преувеличено, но много често в старанието си да отсеят неподходящите кандидати, работодателите правят много дълъг списък с условия. Един наистина добър кандидат може да не отговаря на поне едно от тях и това да го демотивира да кандидатства по обявата.

Фалшивите обяви

Те правят търсенето на работа още по-трудно, а интернет е пълен с тях. Съществуват фирми, които или предлагат много лоши условия, или нямат никакво намерение да ви наемат на работа. Вторите се "издържат" от това, че събират такси за участие от кандидатите. Правите някакъв тест, обикновено онлайн, плащате една малка сума пари и в крайна сметка се оказва, че не сте одобрен. Има още няколко стотин такива като вас, понякога дори повече. Оставате си с търсенето, а компанията  - с вашите пари. 

Оглеждайте се за странни странни имейли, посочени като контакти на фирмата - malkiqiwancho@abv.bg няма как да е корпоративна електронна поща, дори на най-забавната компания. Прекалено висока заплатата и възможността да започнете веднага без никакъв предишен опит също трябва да ви светнат "червената лампичка".

Как да бъдем перфектните кандидати?

Простата истина е, че перфектни кандидати за работа няма. Перфекни работодатели също. Всеки е повече или по-малко добър в дадена област. Може да не покривате всички изисквания за дадена позиция, но това, че сте упорит и позитивно настроен ще наклони везните във ваша полза. Напишете добро мотивационно писмо и автобиография, не преувеличавайте, напишете това, в което наистина ви бива. Клишетата изобщо не са за препоръчване, те имат същия лош ефект както тези в обявите. 

Не търсете идеален работодател или съвършена длъжност. Ако компанията ви харесва, смятате, че ще се справите със задачите и заплащането ви устройва, е почти сигурно, че сте си намерили подходяща работа. Винаги ще има нещо, което не ви допада съвсем. Важно е само този род проблеми да не станат твърде много. 

Ако сте току-що завършили - не се хвърляйте на първата работа, която ви попадне. Потърсете внимателно, консултирайте се със специалисти или по-опитни приятели. Личният ми съвет е - намерете работа, която да обичате и да ви е приятно да работите. Това е част от ключа към истинското щастие.