Сряда по обед. Центърът на София. Районът около Народното събрание е "посинял" - униформени полицаи пазят жълтите павета, от всички страни на сградата камионетки на жандармерията и патрулни коли бдят за спокойствието. Причините са две - за 12 ч на обяд бе обявен митинг на "Войнски съюз Васил Левски" и "Българско народно опълчение Шипка" с намерение за преврат в деня на априлското въстание (поне това пишеше в обявите и плакатите им). А следобяд се очаква протест на агитката на ЦСКА преди мача с "Берое" за Купата на България. Макар че втората демонстрация бе планирана по друг маршрут - около "Орлов мост". 

Паметникът на Цар Освободител бе опакован в трибагреник. Безпрепятствено. Снимки Веселин Боришев

На обявения "преврат" обаче хората се броят на око - не повече от 50-ина души, а площадката под паметника на Цар Освободител не само спокойно побира всички, дошли на протеста, но и журналистите, и случайните любопитни минувачи. И пак има предостатъчно място. Организаторите обаче имат обяснение - възрожденските песни от типа "Боят настава", звучащи от тонколони, спира и една дама обяснява на микрофон, че е имало медийно затъмнение. Никой не съобщил, че ще има протест и затова хората не се събрали пред парламента... Чува се вик: "Полицаите са еничари", но дамата с микрофона спокойно обяснява, че и униформените  били зад протеста, но в момента са на работа...

Пред паметника е и Йоло Денев, който раздава вестник "Революция". Младежи, част от които изглеждат непълнолетни, го играят нещо като охрана на импровизираната трибуна. Раздават се брошури с надпис "Ултиматум", призивите са от това да бъде свалено правителството, до излизане от НАТО и ЕС... От документа, отпечатан в голям формат в няколко страници - досущ като вестник, се разбира още, че 10 ноември 1989 г. е бил денят, в който се се случил "анти-народен анти-Конституционен държавен преврат".

Момчета от "Войнски съюз Васил Левски", които не бяха спазили неформалните указания за "цивилно облекло".

Няколко млади мъже в камуфлажни дрехи стоят отстрани. Те са от въпросните паравоенни организации, някои са и с нашивка - на БНО "Шипка", но от тях разбираме, че не всеки може да се сдобие с такава. Специално били предупредени да не се набиват на очи с военни дрехи, да не носят оръжие, а за тези от провинцията - да са в "рокерски" одежди или други неутрални дрехи, в случай, че бъдат спрени от политията по пътя. Главатарят на организациите, назоваващ себе си във фейсбук Валтер Калашников, е бил задържан от полицията преди да тръгне към София, разказват дошлите.

И други "момчета" били така, защото искали да ги сплашат, обясняват протестиращите. Има и някои, дошли специално от чужбина за събитието, разказват самите те. Но сами не очаквали по-голяма масовост...

По-късно Валтер написа във фейсбук, че е освободен.

"ВАЖНО! ВРАГЪТ Е УПЛАШЕН И ЗАПОЧВА ДА ОТСТЪПВА! Току що ни освободиха след многочасови разпити и фалшиви обвинения от десетина дознатели и оперативни работници. Като са започне от обнинения в извършването на Военен преврат (така пишело в някакъв соросоиден вестник) до това че с общонародното почитане паметтат на великите ни апостоли пожертвали живота и свободата си за да събудят света и принудят руският цар да ни освободи сме щели да смутим религиозните чувства на бежанците и либералните такива на партия ДОСТ ..." (правописът е запазен в автентичния му вид - б.а.)

Илия е бил в Сирия на страната на силите на Башар Асад, бил е и в Донбас, Украйна. Иначе се занимава с туризъм.

На протеста е и Илия, в камуфлажен костюм, но без обозначителни табели. С татуировки по ръцете - от местата, на които е бил, сред които Сирия и Украйна. И той, и част от другите момчета, по собствените им думи, не подкрепят съвсем арестите на бежанци по границата със "свински опашки" и филмиране на "геройството" въпреки че някои си носели от въпросните пластмасови въженца. Подкрепата за тях е доколкото "трябва да се направи нещо с охраната на границата". Илия е от т.нар. "казанска рота", ходил в Сирия и Украйна последно. Вярва, че част от бежанците бягат от война, сам казва, че не е расист. Но вярва още, че държавата не си е на мястото. 

В ранния следобяд се появи и друг от водачите на паравоенния съюз - Иво Борисов. По думите му хора от организацията са задържали и предали на полицията поне 2000 мигранти, но по правилата, без да се снимат... 

Протестът е разрешен до 22 ч. Макар да пристигаха още хора от провинцията, площадката около паметника така и не стана много по-населена, видя Клуб Z.  С приближаването на акцията на феновете на ЦСКА само полицаите се умножиха... 

Възрастна дама раздава листовки с призиви против ЕС и НАТО.

Тъй като протестът не се оказа масов, търговците на трибагреници, свирки и вувузели си тръгнаха разочаровани от мястото на събитието. Малък флаг вървеше по 2 лв., а по-голям - по 5 лв. "Не върви, те си носят и знамена...", спореди възрастна жена, която вече рекламираше пластмасови вувузели за по 1 лв. бройката. Факт - от БНО "Шипка" си носега знамената, брандирани. Представителите им твърдяха, че сами си плащат и транспорта, и агитматериалите. Издържали се с дарения - на посочени банкови сметки.