Две мюсюлмански момчета в Швейцария отказаха да се ръкуват с учителките си, тъй като ръкостискането с жени извън семейството им, било против тяхната вяра. В следствие на отказа молбата им за гражданство в Швейцария е отменена, съобщи "Тайм".

Двете мюсюлманчета са братя, на възраст 14 и 15 години, и вярват, че осъществяването на подобен вид физически акт като "ръкостискането" с представител на другия пол, който не е част от семейството им, е недопустимо, тъй като е против тяхната религия. Това са съобщили мюсюлманските момчета пред властите в град Тервил, който се намира в северната част на Швейцария.

Учителките им ги освободили от швейцарската традиция да се ръкостискат с тях, но и ги предупредили да се въздържат от ръкуването с учители, за да се избегне дискриминацията между половете. Разбира се, това решение предизвика и голямо обществено недоволство особено сред някои политици, които смятат, че подобни компромиси във вид на "добра воля" не са решението. Според министъра на правосъдието Симонета Сомаруга ръкостискането било важна част от тяхната култура, тъй като било израз на уважение и добри маниери.

"Трудно е, когато някой не иска да се адаптира към нашия начин на живот", констатира Сомаруга.

В крайна сметка мюсюлманските тийнейджъри си извоювали правото да не се "ръкуват" с учителите си, но и властите в Базел потвърдиха спирането на молбата им за гражданство. Оказва се, че подобни случаи като тези били често срещано явление, тъй като властите постоянно търсели допълнителна информация за семействата, които кандидатствали за придобиване на гражданство.