Всички новоприемащи се закони ще минават през предварителна оценка на въздействие, като тя ще включва и това как точно те ще се отразят на гражданите. Това е записано в промените в Закона за нормативните актове, приети днес от парламента на второ четене. Представители на администрацията определят това като революция в българското законодателство, като изтъкват, че за подобна промяна се говори и работи от повече от 10 години.

Пред Клуб Z шефът на кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова Антон Герунов обясни, че тази оценка на въздействие ще отговаря основно на два въпроса - трябва ли ни този закон и какви разходи ще наложи този закон.

"Не говорим само за административните разходи - колко лелички ще стоят на гише, колко пари ще им платим. А колко часа ще чакат гражданите на опашка, ще има ли допълнителна административна тежест, ще затрудним ли фирмите. Досега това не се гледаше", каза Герунов.

Той обобщи, че оценката на въздействието ще представлява анализ за това дали ползите ще бъдат по-големи от вредите от даден нов закон.

Оценката ще се прави от всяко министерство и ще се предоставя на специално звено към Министерски съвет. Тази оценка ще бъде публична, а времето за обществено обсъждане се увеличава от 14 на 30 дни. Така вече властимащите няма да могат да избягват общественото обсъждане, като внасят закони между Коледа и Нова година например.

Герунов поясни, че ако според оценката на въздействие се окаже, че вредите са повече от ползите всички заинтересовани страни ще бъдат информирани.

"Ние не можем да кажем - приемате или не приемате този закон. Казваме само, че този закон е по-скоро вреден за обществото, отколкото полезен", обясни Герунов.

Той допълни, че и досега е имало подобен текст в закона за нормативните актове, но той не се е спазвал. Докато според днешните промени законопроект без подобна оценка няма да може да влезе в програмата на правителството.

Подобно звено за оценка ще има и в парламента за законопроектите, които се внасят от депутати. То ще бъде регламентирано в правилника на Народното събрание, като за това вече е разговаряно с шефа на парламента Цецка Цачева.

В мотивите на законопроекта се изтъква, че този инструмент е познат във всички държави - членки на Европейския съюз (ЕС), като успешно се прилага във Великобритания, Холандия и Дания. Посочва се още, че големият брой промени в законите донякъде се обуславя именно от приемането на грешни решения, което налага един нормативен акт да бъде изменян по няколко пъти в рамките на една година. Сред основните мотиви за въвеждането на оценката на въздействието е намаляването на обема на законодателството, повишаване на качеството му, повишаването на прозрачността на процеса по нормотворчество и на отговорността на лицата, вземащи решенията.

Направените промени въвеждат на задължение за Министерски съвет да изготвя и приема законодателна и оперативна програма за шестмесечен период, в които да се посочват законопроектите, които предстои да бъдат одобрени и подзаконовите нормативни актове, които ще се приемат.