Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг. Този текст от Изборния кодекс предизвика продължителни дебати в парламента. В тях депутатите цитираха Алеко Константинов и Паисий Хилендарски. БСП, ДПС и част от Реформаторския блок се обявиха против задължителното гласуване.

"За първи път се променя принципът, че изборът на гражданите е тяхно право и се превръща в задължение. Народното събрание да се поставя над българските граждани е недопустимо. Възразяваме срещу това НС да превръща правото на избор в задължение".

Това каза Янаки Стоилов. (БСП). Той припомни, че предстои референдум, като един от въпросите е точно по тази тема. Според Стоилов се прави опит да се обезмисли произнасянето на гражданите и е по-добре да се изчака тяхната воля, вместо да се вземат конюнктурни решения.

Филип Попов от левицата припомни, че в конституцията пише, че гражданите имат право да гласуват. Социалистите намекнаха, че опозицията е възможно да сезира Конституционния съд по въпроса.

Петър Славов от Реформаторския блок упрекна социалистите, че не са присъствали на заседанията на правната комисия. И заяви, че според реформаторите санкции за негласуване няма да има, а ще се търси възможност да се активизират българските граждани да гласуват и трябва да се мисли за сериозни стимули в тази посока.

Четин Казак (ДПС) заяви, че всяко посегателство върху правата на българските граждани може да се прави само от ВНС. Според него е недопустимо Изборния кодекс да променя конституцията и това няма да мине в Конституционния съд.

"Насила хубост не става. Насила не можеш да накараш хората нито да те заобичат, нито да гласуват за теб", каза Казак.

Радан Кънев (ДСБ) заяви, че парламентът отделя много внимание на Изборния кодекс, а не на теми, които наистина интересуват българските граждани.

"Занимаваме се с това по насилствен законодателен път да задължим българските граждани да запълнят пропастта между нас и тях. Там където няма доверие, а има най-тежка демонстрация на недоверие, ние се опитваме да създадем доверие, като задължим хората да ни вярват. Мен в любов към ДПС няма как да ме обвините и сме забелязали, че отношението е взаимно. Но българските мюсюлмани наказват чрез негласуване и като ги задължим резултатът на ДПС ще се повиши. Не мога да приема да се държим като стара мома, която си търси млади избиратели".

Това каза Кънев.

От Патриотичния фронт предложиха дебатите да бъдат прекратени. Предложението обаче не мина. Шефката на парламента Цецка Цачева заяви, че ще гласува против това предложение.

Искрен Веселинов (ПФ) припомни, че докато е била управляваща партия, БСП и нейният тогавашен лидер Сергей Станишев за били "за" задължителното гласуване.

Настимир Ананиев (РБ) изтъкна, че след като няма санкции гласуването, реално не е задължително. Според него няма как хората да бъдат задължени да харесват политиците. Колегата му Гроздан Караджов заяви, че текстът за задължителното гласуване има "камуфлажен характер".

"Карате човека да отиде задължително до урните, въпреки че не може да ви гледа, и мен в това число, и след това му казвате - понеже те задължаваме - можеш да се изхитриш и ние ще те надхитрим и ще ти зачетем гласа за най-първите. Тези опити за служебни победи не са от вчера. Още Алеко Константинов ги е описал тези хубавци като вас, които внасят такива текстове".

Това каза Карадажов. И предложи полицията да гласува вместо онези, които не могат да гласуват, както предлага самият Константинов в един от своите фейлетони.

"О, неразумни депутатино, поради що се срамиш да си кажеш истината! За пореден път е важно да се прегърнете с ДПС и да защитите точно тази противоконституционна партия. Само че всичките вие в предизборните си кампании казвахте на избирателите, че ще въведете задължителното гласуването леви и десни се прегръщат срещу българскяи избирател".

С тази реплика се обърна към Караджов Димитър Байрактаров (ПФ), извиквайки на помощ перифраза на известна фраза от "История Славянобългарска"

В отговор Караджов заяви, че ДПС наистина е етническа партия и нейните избиратели гласуват задължително. Той обаче каза, че не приема заради това да се наказва целият български народ със задължително гласуване.