Хърватската Комисия за установяване на конфликт на интереси започна разследване срещу президентката на страната Колинда Грабар-Китарович, предаде БГНЕС.

Причината - съмнения за злоупотреба със служебно положение. Комисията подозира, че Грабар-Китарович е прехвърлила непохарчената сума от своята предизборна кампания за президент към сметка на нейната партия Хърватска демократична общност (ХДО).

Средствата за кампанията са получени от държавния бюджет. С тази постъпка, според комисията, Грабар-Китарович е нарушила принципа за неутралност и безпристрастност на държавния глава. Освен това се смята, че тя е инструктирала ХДО на кого и колко от тези пари да бъдат предоставени. Това „оставя впечатление на свързаност на държавния глава с една политическа партия“, допълват от комисията.

Според хърватския в. „Нови лист“ става въпрос за сумата от 1 167 573 куни, или 15 573 евро.

Самата Колинда Грабар-Китарович коментира, че работата на Комисията е да разглежда възможните случаи на конфликт на интереси и че разследванията за злоупотреба със служебно положение не са в нейната компетенция.

„С това решение Комисията превиши своите права и навлиза в сферата на политическия арбитраж“, се казва в съобщение от кабинета на президента.