За пореден път ГЕРБ, БСП и ДПС демнострираха единство в пленарната зала. Този път по текстове от Изборния кодекс. По предложение на БСП бе прието, че референдумите винаги ще се правят в различен ден от изборите. А приетият текст от правната комисия, според който се създава нов изборен район "Чужбина" на практика отпадна, като това стана по предложение на ДПС

ГЛАСУВАНЕТО ВЕЧЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

Не се допуска повеждане на избор и гласуване по национален рефеврендум в един и същи ден. Това предложение на лидера на БСП Михаил Миков бе отхвърлено на комисия, но изненадващо мина в залата. Същата бе съдбата на предложение на съпредседателя на ДПС Мустафа Карадайъ да отпадне текстът, в който се казва, че в разделението на изборните райони се включва както територията на страната, така и чужбина.

ГЕРБ бяха предложили текст, с който отделят провеждането на избори от референдумите, но само ако допитването се прави по инициатива на гражданите. Целта беше само допитването, предложено от инициативния комитет на Слави Трифонов, да се изтегли преди президентския вот. Сега обаче това правило ще важи за всички референдуми, което на практика е пълна ревизия на промените в закона, приети само преди година от ГЕРБ.

Сега вече е ясно, че референдумът, предложен от Слави и компания ще е през лятото - юли или най-късно август.

"БСП и ДПС предлагат, ГЕРБ ги подкрепят".

Това коментира Мартин Димитров (РБ)

Очаквайте подробности!