Контролът над т.нар. селски казани да мине към общините и спиртоварните да внасят дължимия си ациз в местните хазни, а не в държавния бюджет. Това предвижда законопроект за промени в Закона за акцизите, внесен от ГЕРБ вчера. Днес те го представиха в парламента.

ПРЕД ПАРЛАМЕНТА: БЕЗ РАКИЯ НЯМА НАЦИЯ

Промените се отнасят за малките дестилационни обекти, които произвеждат не повече от 10 хектолитра чист алкохол годишно (това са около 2500 литра ракия с 40 градусово алкохолно съдържание . б.р).

Според мотивите за промените така контролът над казаните ще се увеличи, а общините ще получат нов източник на приходи.

В срок до края на 31 януари на следващата година общините все пак ще са длъжни да предоставят на Министерството на финансите справка за събрания от тях акциз.

Шефката на бюджетната комисия в парламента, която е и вносител на законовите поправки - Менда Стоянова (ГЕРБ), обяви, че ако малките дестилери отидат на контрол приобщините, забраната да произвеждат от 1 януари до 1 юни няма да е необходима. Именно тази забрана вдигна хората на протести. Във внесения законопроект обаче няма текстове за отмяна на забраната. 

Народният представител посочи, че във връзка с това, че малките дестилери отиват на контрол при общините не е необходимо 6 месечната забрана да произвеждат от 1 януари до 1 юни да съществува тъй, като контролния орган ще бъде до дестилерията и ще може да следи процесите на изваряване на ракия. 

Проектозаконът предвижда и промени в Закона за виното и спиртните напитки. Идеята е да се създаде регистър на вносителите и търговците на съобържения и оборудване за дестилация и производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки. Те ще трябва да водят отчетност, която да позволява да се установи лицето, придобило съответните съоръжения и оборудване.

Също така търговците ще са длъжни да продават и предоставят съответните съоръжения само на лица, регистрирани по Търговския закон, по Закона за кооперациите или имат подобни регистрации в друга страна членка на ЕС.

 

Санкцията за неизвършена регистрация е от 500 до 5000 лева.