Григор Димитров се класира за ¼ финалите на тазгодишното издание на „Мастърс 1000” турнира в Рим, отстранявайки световния №6 Томаш Бердих с 2-1 сета (6-7(3) 6-2 6-4). Най-добрият ни тенисист достига за пръв път в своята кариера до този етап на надпреварата във Вечния град. Успехът му донесе и 68,890 евро от наградния фонд и 180 точки за световната ранглиста. Какъв по-добър подарък за утрешния рожден ден на Гришо?

Победата бе и своеобразен реванш за Григор, който преди седмица загуби именно от Бердих на 1/8 финалите на турнира в Мадрид. Двамата имат изиграни общо 4 двубоя помежду си, като българинът е спечелил три от тях. Любопитното е, че всичките им сблъсъци до този момент са достигали 3 сета.

Иначе в днешния сблъсък българинът и чехът си спретнаха истински тенис маратон. След над 2 часа игра в силния вятър Димитров сложи точка на битката. Направи го по шампионски  - с мощен ас.

В опит да достигне за първи път в кариерата си до полуфиналната фаза на ниво "Мастърс", хасковлията ще се изправи срещу Томи Хаас, който по-рано днес отстрани доста изненадващо Станислас Вавринка след успех с 5-7 6-2 6-3.