АВГУСТА МАНОЛЕВА

Звездата на бг джаза Любо Денев ни представи последното си сборно творение „Нощ в джаз клуба“. За албума е събрал класни инструменталисти: саксофонистът Петър Момчев, Митко Карамфилов и Митко Семов – контрабас и барабани. А вокалистката му е специално вдъхновение – Весела Морова. Тя е и музата за някои от новите авторски парчета на композитора, записани в CD-то, като "Бяла вечер" (White Night).

Любомир Денев е едно от най-големите имена в съвременната българска музика. През годините, той развива солова джаз кариера. Отличен е с множество награди от международни конкурси по композиция. Неговата музика се изпълнява в много страни на Европа, САЩ, Канада, Япония, Мексико, Китай, Египет и Индия.

В новия си албум той е не само композиторът изпълнител и аранжор, но и текстописец.  

Пиесите са от различни периоди

Пиесите са от различни творчески периодино почти всяка носи някаква история. От най-ранния – около 80-те години на миналия век, са "Напразни усилия" (Labours Lost), "Блус по пътя" (Blues on the Road), създадена по време на обратен полет от САЩ и под влияние на нюйоркските джаз клубове. A "Boy in Love" или „Влюбено момче“ е тема от неосъществен джаз балет (1989 г.), като малко по-късно идва и песента "Щастието" (The Happiness). "Сюжети" (Subject Matters) е с основа от 90-те, но в нов аранжимент. От последните 5-6 години е "Нощ в джаз клуба" (Night in the Jazz Club), а от цикъла песни по лични стихове – "Незапочната соната" (Uninitiate Sonata) е от най-късните му опуси. Заглавията подсказват настроенията на твореца. От деветте пиеси, позната – като неизменната част от соловите рецитали на Денев – е „Грозданка“, авторска джаз версия на българска народна песен, тук обаче представена в нов аранжимент за квинтет.

Денев обича да изненадва

Любо Денев обича да изненадва. Дали със заглавия като "Гершуин срещу Любомир Денев", или с това че хем дирижира филхармония, хем е солист, хем и композитор едновременно. Автор е на рок симфония ("Queen`s hits"), рок мюзикъл („Утре в десет“), на мюзикъли ("Законът на джунглата", "Алис"), театрална и филмова музика.  За сегашното му връщане в джаза му трябват няколко години, за да събере отново енергия, вдъхновение. Разбира се, и състав от единомишленици, който се явява продължител на Любомир Денев джаз-трио – просъществувало, но прeди 30 години.

Трудността: „Тъй като моите джаз пиеси съвсем не са лесни, имах нужда от вокалистка, която притежава сложен комплекс от качества – богата култура, особена музикалност, много добър вътрешен слух. Щастлив бях да открия целия този потенциал у младата певица Весела Морова. Трябваше ѝ само малко повече опит в импровизацията, което тя бързо компенсира с въображение, труд и смелост. Двамата поработихме около година. Следващата стъпка беше да намерим подходящ инструменталист – партньор, с когото да си подхождаме в нашите търсения. Чувах вътрешно музикалните си идеи изпълнени на тенор и сопрано саксофон, с експресията на Чарлз Лойд и Уейни Шортър. И много скоро намерих човека – Петър Момчев. Опитен виртуоз – солист на Бигбенда на БНР, с модерно нестандартно мислене, първокласен джазмен. Направихме няколко участия, опитахме нови аранжименти на класически стандарти, наред с мои нови пиеси, резултатите ме обнадеждиха и реших да добавим бас и барабани.

Търсех музиканти, които да участват творчески в оформянето на композициите и стила. Бях завладян от темпераментния маниер на басиста Димитър Карамфилов, а на барабаните винаги си представях Димитър Семов – стабилен, точен, със страхотна артикулация. По-късно научих, че той е ученик на моя дългогодишен барабанист Борис Динев – получи се приемственост. На репетициите ми допадна това, че не трябваше дълго да обяснявам какво искам – тези момчета вникнаха бързо и естествено в стилистиката. Възобновихме някои от по-старите ми пиеси, знакови за моето творчество в този жанр, които придобиха ново звучене, вдъхнових се и за нови, композирах специално за Весела няколко пиеси, които продължават линията на вокални композиции с инструментален характер. След поредица от концерти в София и в страната, завършили с участието ни на джаз фестивала "Варненско лято`2015", Весела предложи да запишем албум, така че идеята е нейна, а решението ѝ, той да съдържа изцяло моя авторска музика, е за мене голям комплимент ,“ разказва звездата на бг джаза. 

Весела Морова е възпитаник на Berklee College of Music, където участва във формации за джаз, етно и World музика. Като вокалист на групата "Black Sea Salsa Band" в Бостън е увлечена по латино джаза и южните ритми. Част е от етно-рок формацията "Bury Me Standing".