Туристическият бранш настръхна срещу плановете на транспортните фирми да блокират границата с Гърция по Великден като ответна мярка срещу барикадите, които бяха поставили гръцките фермери на ГКПП-тата през зимата.

През последните два дни Съюзът на международните превозвачи и Асоциацията на сдруженията на автомобилния транспорт обявиха, че ще затворят подстъпите към гръцките курорти непосредствено преди Великден. Планът е освен за тировете българската блокада да е валидна и за автобуси, и за леки коли. 

От транспортното министерство в София пък са сериозно притеснени, че превозвачите съвсем сериозно смятат да изпълнят заканата и да пропускат трафик само в кратки времеви прозорци.

СИТЕ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО НА ВЕЛИКДЕН В ХАЛКИДИКИ 

"Една подобна мярка няма да постигне абсолютно нищо. Екскурзиите вече са предплатени към туроператори и хотелиери. Парите са дадени и сега от блокадата няма да излезе нищо друго освен негативни емоции за хората, които възнамеряват да прекарат Великден в Гърция", заяви пред Клуб Z Байко Байков, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Според него българските туристи няма да се откажат от плановете си да почиват в Гърция на големия християнски празник, но той ще бъде помрачен от действията на превозваческите организации.

"Разбираме ги, но не това е формата за протест. Не съсипвайте празника", добави Байков.

По данни на АБТТА почивка в Гърция в почивните дни около Великден чрез туроператор са заявили 50 000 българи, а поне още толкова ще са туристите, които възнамеряват да пътуват самостоятелно до южната съседка.

Според Байков страната ни вече калкулира загуби от намерението на превозваческите организации да затворят границата.

"Само в четвъртък бяха анулирани резервациите на три групи гръцки туристи за почивка в България. За тях Великден е изключително важен празник и не могат да си причинят неприятни емоции на него", обясни шефът на АБТТА.

Според него при блокада на границата от българска страна ще последва ответна реакция от гръцка страна, от което ще пострадат икономическите отношения между двете държави.