Ден след показния арест на цялата администрация на Фонда за лечение на деца в чужбина и уволнението на директора му Павел Александров, родители на малчугани с редки заболявания се събраха на протест пред сградата на институцията.

МВР ОТКРИ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ВЪВ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА

Никой не пожела да коментира обвиненията в корупция и нерегламентирани практики във фонда. Присъстващите обясниха, че на площада ги е събрало общото недоволство срещу тромавите процедури по одобрение на лечението на болните им деца.

ДВЕ ПРОКУРАТУРИ, ЕДНА ЦЕЛ - ШЕФЪТ НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА

Протестът премина под мотото "Да спасим Делян" - четиримесечното бебе, което още не може да започне терапията си, независимо че парите за нея вече са събрани. Според родителите проблемът е чисто организационен, но от фонда твърдят, че първата болница, към която са се обърнали, няма капацитет да приеме детето, затова в момента се търси нова подходяща оферта за лечението му.

"Нашето искане е да се оптимизират тези бюрократични процедури и да не чакат тези деца по месец и нагоре, за да бъдат одобрени, след това тепърва да се искат оферти. Иска се оферта за операция после се иска оферта за последващо лечение, а за ракови болни дечица всеки ден е от значение", коментира пред БНТ един от присъстващите татковци Кирил.

"Казват, че са си свършили работата, но това което мен лично ме интересува е кога детето ще замине. Искам конкретна дата, конкретен срок и после действие", допълни и една от майките Радостина.

В края на работния ден всички все пак успяха да се видят с новия ръководител на Фонда за лечение на деца и председател на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ.

ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА В ЧУЖБИНА СВЕТКАВИЧНО СЕ СДОБИ С НОВ ШЕФ

Протестът на родителите беше подкрепен и от музикантите от група "Конкурент".