Легендарният поп певец Принс е открит мъртъв в дома си в Чанхасен, Минесота, тази сутрин. Информацията първоначално бе съобщена от американските таблоиди, но публицистът на певеца я потвърди пред Асошиейтед прес.

Принс Роджърс Нелсън, както е пълното му име, бе на 57 години.

Музикантът е бил хоспитализиран миналата седмица заради тежък грип. Наложило се личният му самолет да кацне в Илиной по време на турне. Въпреки това на следващият ден певецът бил на концерта и успокоил феновете си, че всичко е наред.

През последните месеци Принс отмени два концерта заради здравословни проблеми. Той fj години страда от проблеми с таза, но отказваше операции, тъй като е от Свидетелите на Йехова - и съответно не може да получава кръвопреливане.

За над 40 години на сцената Принс бе един от най-популярните и най-креативните музиканти в света на попа. Впечатляващият му вокален диапазон бе комбиниран готовността му да експериментира с елементи от рок, соул, фънк, диско, джаз, хип-хоп и други стилове. Той бе и сред най-въздействащите и виртуозни изпълнители на сцена.

Певецът бе и сред най-работливите - издава и по един, а понякога и по два албума годишно - общо 36 студийни албума от 1978 г. насам. Продава от тях над 100 000 000 бройки в цял свят. През 80-те създава много парчета и за други музиканти. 

Има седем награди "Грами", един "Златен глобус" и дори един "Оскар" - за музиката във филма Purple Rain (1984), в който игра и главната роля.