Първият танкер с втечнен газ отплава от САЩ за Европа, съобщи Нюз.Ру, като цитира в. "Уолстрийт джърнъл". Експерти веднага допуснаха, че "Газпром" може да намали двойно цените на своя газ.

Корабът "Креол спирит" отплавал от терминал на компанията "Шениър енерджи" в щата Луизиана за Португалия. Очаква се съдът да акостира в най-западната европейска страна в края на месеца.

САЩ за първи път започнаха да изнасят свой газ през февруари. Тогава "Шениър енерджи" прати газ в Бразилия.

Компанията подписа дългосрочни договори и с редица европейски компании, сред които британската "Би Джи груп", испанската "Гас натурал" и португалската "Галп енержия".

Американският газ може сериозно да разклати пренаситения европейски пазар, на който доминираше Русия, отбелязва Нюз.ру. Това, от своя страна, може да доведе до намаляване на цените за потребителите.

"Това е началото на ценовата война между американския сгъстен природен газ и тръбопроводния газ", смята аналитикът от банка "Сосиете женерал" Тиери Брос.

Руският газ е един от основните конкуренти на американския. Сега "Газпром" доставя близо една трета от количествата, от които се нуждаят потребителите в Европа. Германия получава оттам половината си газ, а Италия - една трета.

Други големи доставчици за Стария континент са Норвегия, Алжир и страните от Близкия изток.

Русия може да намали цените за европейските потребители, смятат експерти. Преди от "Газпром" заявяваха, че не планират ценова война, но ако цените за американски газ паднат, компанията ще се опита да съкрати разходите си.

Експерти на "Уолстрийт джърнъл" виждат огромен ресурс за намаляването на цените, отбелязва Нюз.ру. По техни изчисления втечненият газ от САЩ, доставян за Европа, може да струва 4,3 долара за 1 милион джаула, или британски топлинни единици. Това е международно приетата единица за измерване на топлинната енергия.

Руският газ се продава за 5,8 долара за 1 миилион джаула. Според експерти, цитирани от американското издание, не е изключено Москва да свали цената до 3 долара.