Срещу "Икономедиа" и мен се води доста организирана репресия от страна на държавния апарат.

Така бизнесменът Иво Прокопиев коментира скандалът, който избухна с изтичането на вътрешната кореспонденция във в. "Капитал", определена от управляващите като опорни точки за вота на недоверие за сектор "Енергетика", който ГЕРБ внася днес.

Прокопиев бе гост в студиото на Нова тв и говори в присъствието на депутата от БСП Таско Ерменков, вносител на спорните промени в закона за енергетиката, за които се твърди, че са писани от "Газпром" за Южен поток.

По думите на издателя на "Капитал" и "Дневник" писмото, с което се дават указания по повод намерението на държавата да отнеме лицензите на ЕРП-тата, е изтекло с хакване на сървърите, а не е било изнесено от вътрешен човек.  

"Скандалът е на друго място - водещ политик с претенциите да бъде европейски лидер, прави нещо, което самият г-н Ерменков каза, че не е хигиенично. Мисля, че е абсолютно недопустимо в кампания за Европейски парламент, да размахваш като жълт вестник лична кореспонденция от редакция”, заяви Прокопиев по адрес на лидера на ПЕС и БСП Сергей Станишев, който "осветли" тази кореспонденция и по повод констатацията на Таско Ерменков, че не е хигиенично да се четат чужди писма.

"Кажете ми друг европейски политик, който в момента размахва лична кореспонденция като основен аргумент в своята предизборна кампания. Това е абсолютно недопустимо - морално, етически и политически", заключи бизнесменът и отново посочи, че става въпрос за нормална вътрешна кореспонденция.

Според бизнесмена случилото се е нов "костинбродски сценарий" и "размахване на пръст".

Отнемането на лицензите на енергодружествата би струвало скъпо на данъкоплатците, а решението на ДКЕВР за това е политически мотивирано, смята още Прокопиев. 

"Това е абсолютно нездраво клатене на цялата система. Трябва да има лоши - едните са ЕРП-тата. Зелената енергия умишлено беше направена като другия лош. Това е вкусна тема", заяви бизнесменът и уточни, че темата е "вкусна", защото цената на тока вълнува всички и се използва предизборно.

Прокопиев предизвика реплика от страна на Ерменков с изказването си "Знам, че има драфтове за отнемане на лицензите". "Няма такова нещо!", реплиикира червеният депутат.

В заключение бизнесменът прогнозира, че Еврокомисията ще стартира две наказателни процедури срещу България - "едната е по темата Южен поток, а втората е за енергийния сектор".

Преди Прокопиев темата коментира и Ерменков. По повод твърденията, че руската "Газпром" е "написала" измененията в закона за енергетиката и ги е пратила с писмо, соцдепутатът посочи:

"Такова писмо не съществува. Изглеждаме ли ви малоумни депутати, които не можем да се сетим, че има правни дупки и законът трябва да се промени". 

По повод твърденията на БСП, че Прокопиев е написал опорните точки на ГЕРБ и Реформаторите за вота на недоверие пък Ерменков бе доста по-обран.

"Да не обиждаме г-н Прокопиев, че се е превърнал в детска учителка на ГЕРБ и Реформаторския блок и им пише опорните точки. По-скоро това е нормален стремеж на човек, който има икономически интереси в България - да си ги защити. Дали е правилно или не начинът, по който го е направил, си е въпрос на негово решение". 

Но и многозначително допълни:

"Ако някой дава такива теории за насочване на парични потоци, сигурно има опит и знае как става тази работа. Това е невероятно да се случи с тази чувствителност на обществото". 

Ерменков отново защити искането за отнемане на лицензите на ЕРП-тата и изчисли:  

"850 милиона са установените неправомерно направени приходи от ЕРП-тата. Разделено на един милион потребители, излиза, че за 4 години всяко домакинство е плащало неправомерно по 20 лева отгоре на месец".