Президентът Росен Плевнелиев подписа за България Споразумението от Париж на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, предаде БГНЕС. Това стана на официална церемония в залата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Горд съм да потвърдя ангажимента на България за постигане на общите цели с подписването на този исторически документ. Сега всички ние трябва да предприемем решителни действия за скорошното му ратифициране и прилагане", заяви Плевнелиев в изказването си на пленарното заседание.

Той определи Споразумението от Париж като „решителна стъпка към нисковъглеродно бъдеще, от която няма връщане назад".

„Чистите технологии вече са достъпни. Заедно с намаляването на въглеродните емисии, ще бъдат постигнати положителни промени във всички ключови сектори - енергетиката, транспорта, горското стопанство и използването на земята, водите и отпадъците, земеделието. Ще въведем природосъобразни средства за производство с цел опазване на околната среда и осигуряване на напредък, работни места и по-добро бъдеще за всички", прогнозира Росен Плевнелиев. Той изтъкна значителните постижения на България през изминалите 20 години.

Страната ни е една от малкото със собствен закон за ограничаване изменението на климата. Подготвя се и Национална стратегия за адаптация и план за действие за въвеждането й за периода до 2030 г. В процес на разработка е и нова Енергийна стратегия до 2030 г., която да гарантира успешен преход към „чисти" технологии.

Плевнелиев припомни, че като член на ЕС България има правно обвързващ ангажимент до 2030 г. да редуцира емисиите вредни газове с 40% спрямо нивата от 1990 г.

„България твърдо подкрепя Европейския енергиен съюз и общата политика на енергийна диверсификация, либерализация и енергийна ефективност. Заедно с нашите съседи, работим за подобряване на енергийната ни свързаност и за увеличаване на ефективността на енергийните мрежи с цел създаването на общ регионален енергиен пазар", допълни държавният глава.