"При нас този въпрос не се обсъжда."

Така отговори пред БНТ тази вечер вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, запитан дали влиза в битката за държавен глава наесен.

"Аз се сещам за такива имена, които събират безспорна подкрепа. Да не казвам конкретни имена", допълни Калфин.

На въпрос дали описва бившия президент (2002-2012) и лидер на АБВ Георги Първанов той отвърна, че партийният му шеф е имал два успешни мандата. Колкото до това дали има правото да се кандидатира за трети път, според министъра "този въпрос стои конституционно". И повтори, че в АБВ кандидатура засега не се обсъжда.

Калфин потвърди новината отпреди месец, че за Великден пенсионерите с най-ниски доходи ще получат надбавки от по 40 лева. Става дума за 1 267 000 души.

"Започнах", отговори министърът на въпроса дали е извършил реформите, които е искал. "Доволен съм, че пенсионната система се стабилизира дългосрочно. Безработицата спада, беше над средната в Европа, сега е под нея. Но за значими реформи има неща, които още са на конвейера", допълни той.

Според него изключително важна е реформата в ТЕЛК, където се установяват медицинските проблеми, и политиката, която следва след тях.

"Това е остаряла и тромава политика, тя пречи на всички. Но когато започнеш да буташ нещо, хората започват да се притесняват." Така Калфин обясни по-бавния ход на промените в тази сфера.

"Другото нещо, което много ми се ще да стане, е свързано и с демографията, но не само. Ние имаме нужда държавата да покаже повече грижа към родителите на малки деца. Ранното приемане в ясли и детски градини ще има много видим, значим ефект върху обществото", смята вицепремиерът.

След което бе запитан дали споменава демографията заради БСП, която превърна този проблем в острие срещу правителството.

"БСП започна да говори за демография, откакто аз станах министър. И общо взето се занимават с мен. Не сте ги чули по отношение на ГЕРБ да говорят, а всичките им стрели са насочени към социалната политика. Не е лошо това. Когато човек има опонент, някой път върви по-добре разговорът", каза Калфин.

Според него БСП иска АБВ да изчезне. Все пак той се надява да надделее здравият разум. Ако не, двете леви партии ще трябва да се доказват чрез конкуренция.

А дали Калфин не прави прекалено много компромиси, за да прокара една малка реформа.

"Компромиси трябва да се правят. Помните преди година и половина - три правителства за 2014 г., 8 партии в парламента. Или трябваше да направим един голям компромис на някаква обективна основа, което е политическото ни споразумение, или трябваше да отидем на нови избори. Разбира се, това не е еднократен акт. Ние трябва непрекъснато да следим дали се случва това, с което сме се ангажирали. И там вече могат да се появят доста критики. Надявам се в средата на този период, че ще има едно преразглеждане на приоритетите", отговори Калфин.