Има не само смрад, подобна на тази, която излизала от четиридневния мъртвец Лазар, чието тяло се разлагало; има и духовна смрад, която излиза от нас, ако живеем без Христа, ако сме в тъмнина.

Така говори един голям проповедник за този специален за православните ден Лазарова събота. 

Известно е, че днес се поменава най-дивното според мнозина чудо, извършено от Христос по време на земното Му пребиваване - възкресяването на 4-дневния покойник Лазар, брата на Марта и Мария.

Христос връща Лазар от мъртвите, след като преди това показва чисто човешки черти – „разтъжи се духом“, просълзява се, казва се, че го е обичал, че му е бил приятел... Чете се Евангелието от Йоан, гл. 11, стих 1-45. Ако може да се каже, че в текста има сюблимен момент, поанта, то тя е следната:

Като каза това, извика с висок глас: Лазаре, излез вън! И излезе умрелият с повити ръце и нозе в погребални повивки, а лицето му забрадено с кърпа. Иисус им казва: разповийте го и оставете го да ходи.

Така Рубенс вижда възкресението на Лазар

Този прекрасен пролетен празник предхожда Неделя Вайа - Връбница, Цветница или просто Вход Господен в Ерусалим, както е истинското църковно име на празника. В по-южните страни утрешният празник се нарича и Палмова Неделя. Най-строгият и подължителен пост е към края си, а заедно с покайните чувства за последната – Страстната седмица, идва и радостта от предстоящото Възкресение.

В IV век Лазаровото възкресение се считало за общоцърковен и тържествен празник. Лазаровата събота е единственият ден в богослужебната църковна година, когато обичайната неделна света Литургия не е в неделя, а в събота.

Народните традиции свързват Лазаровден с възкресението на природата, с откъсване на зелени върбови (при нашите географски ширини, б.а.) клонки, които да красят вратите на Цветница.

Порасналите девойки обикалят къщите с цветя и пеят песни по къщите за всеки член на семейството. Стопанката ги дарява с яйца, символ на живота. В народните вярвания християнското възкресение се преплита с възраждането на природата за нов живот.

Насладете се на тези прекрасни шопски лазарки...

На Лазаровден се почита и паметта на мъртвите, като се раздава жито.

На трапезата се слагат само постни ястия, на утрешната Цветница е разрешено да се яде и риба. Остава още една седмица от Великия пост.