Марките на хранителната верига "Пикадили" пак се продават на търг., показва съобщение в Регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители. Този път на по-ниска цена, след като при предишната процедура не се намери купувач, който да плати исканите 1,69 млн. с ДДС. Сега цената е 1,35 млн. лева. Последната дата за внасяне на оферти за марките е 11 май.

МАРКИТЕ НА ПИКАДИЛИ - НА ТЪРГ ЗА 1,69 МЛН. ЛВ.

В пакета са включени брандовете "Пикадили", "Пикадили Express" и "Пикадили Daily". Марките на веригата се продават от съдия-изпълнител, след като нейни кредитори са успели да си извадят изпълнителни листове върху тях. Затова и те са запорирани, като веригата няма право да се разпорежда с правата върху тях. Ако някой ги купи, може да иска от магазините такса за правото да ги използва.

Случаят с марките е интересен – те са и част от обезпечение по кредит от €11,811 млн., отпуснат от Инвестбанк на 14 май 2015 г., по който съкредитополучатели са "Пикадили" и нейният основен доставчик на стоки – фирмата "Селект Трейд", която няма формална връзка с веригата. Към кредита като солидарен длъжник е добавена и фирмата "АП Март", която е юридическият собственик на "Пикадили". За неговото обезпечение е заложено цялото предприятие на "Пикадили", това на "Селект Трейд", както и акциите на "Пикадили", които държи "АП Март".

Но на 15 април "Пикадили" е заместена като кредитополучател по този договор от столичната компания "Смарт Фиш" ООД, като Инвестбанк дава разрешение за сделката. По този начин веригата вече не е длъжник по кредита, но в същото време обезпечението не е вдигнато, така че нейното имущество е запорирано в полза на банката.

"Смарт Фиш" е регистрирана през 2013 г. с широк кръг на дейност, сред които е покупка, преработка и доставка на риба. В последния ѝ отчет – за 2014 г., компанията има нула лева приходи и 3 хил. лв. загуба. Компанията няма нито телефон, нито сайт, а нейните собственици и управители нямат никаква свързаност с другите фирми, включени в кредита от "Инвестбанк".

От една страна, освобождаването от кредита може да позволи на "Пикадили" да плаща задълженията си, защото десетки нейни доставчици вече са завели дела за обявяването ѝ в несъстоятелност. Разбира се, стига да пожелае. Но от друга поставя въпроса откъде "Смарт Фиш" ще намери десетки милиони левове, за да обслужва кредита, който падежира през февруари 2017 г. И какво ще се случи, ако не го направи.