След като на 13 май стана известно, че синът на щатския вицепрезидент Джо Байдън е влязъл в борда на директорите на най-голямата украинска частна газодобивна компания "Бурисма Холдингс”, американският журналист Макс Съдън разкри, че в нея се е приютил и бившият полски президент Александер Квашневски. 

Хънтър Байдън.

Репортерът установил, че в надзорния съвет от 2 януари 2014 г. членува лице с името Александер Квашневски. Адресът, който е посочил, е офис, където се намира агенцията за недвижими имоти "Роял Виланув", регистрирана на името на съпругата на бившия президент Йоланта Квашневска. 

В интервю във в. "Газета виборча" Квашневски признава, че е член на независим директорски съвет, който изпълнява консултантски функции, но не е свързан с дейността на компанията и че се занимава в него с политически прогнози. Не вижда нищо осъдително, че от една страна е критикувал политиката на сваления президент Янукович, а от друга е консултирал компания, чийто собственик е бивш министър от екипа му. 

Ако днес бях кандидат, бях активен политик, въпросът дали мога да действам на две платформи – реалната политика и консултантския бизнес - би бил основателен” – казва пред вестника Квашневски. „Но аз съм бивш политик, това, което имам, са знанието, опитът. И ако някой е заинтересован от тях, а това са сериозни хора, не виждам причини да не споделя своя опит и знания. И ако за това мога да изкарам пари, не виждам  никакъв проблем” – убеждава бившият полски държавен глава.

Квашневски не казва колко пари изкарва в "Бурисма Холдингс". Това е търговска тайна. Но уточнява - "че всички пари идват в Полша, където плащам 100 процента данък, а парите са в държавна банка, така че има пълна прозачност”. 

Компанията, както може да се прочете на нейната интернет страница през септември 2013 г. е добивала дневно около 10,5 млн. куб. метра газ, изцяло предназначен за украинската промишленост. 

Според Bloomberg Businessweek, фирмата е създадена през 2002 г., но официално е регистрирана четири години по-късно в Лимасол, Кипър. Седалището й е на "Сейт Джеймс Скуер" 33 в Лондон. Установихме, че този адрес не води към "Бурисма", а към фирма, която дава под наем „виртуални” офиси на други компании, пише в "Газета виборча". 

"Бурисма" е собственост на Brociti Investments Limited, друга компания регистрирана в Кипър, принадлежаща на Микола Злочевски, министър на енергетиката и  на екологията и природните ресурси по времето на Виктор Янукович. През 2012 г. Злочевски заяваваше, че възнамерява да „обяви търг за експлоатация на украинските находища на шистов газ”.

Пред "Газета виборча" Квашневски коментира, че Микола Злочевски е бил изхвърлен от правителството на Азаров (украйнски премиер по времето на Янукович б.р.), защото бил независим. 

„След малко всички ще работим за господин Порошенко (кандидат за президент на Украйна с най-големи шансове в изборите на 25 май б.р.), който също беше министър в кабинета на Азаров т.е. в екипа на Янукович, това също ли ще бъде проблем?” – пита Квашневски. 

Той добавя, че е консултант на украинска, а не на руска фирма.

„Ако фирмата беше руска, в контекста на оценките и възгледите ми, това естествено щеше да е проблем. Ако консултирах фирма, която действа против Украйна, несъмнено щеше да е много вредно. Но това е украинска фирма, която е насочена към увеличаване на добива на газ т.е. към независимост на Украйна от руските доставки т.е. това е нещо, което трябва да подкрепяме” – обяснява Квашневски. 

До ноември 2013 г. Александър Квашневски беше специален пратеник на Европейския съюз в Украйна. Преди краха на преговорите с Янукович, който доведе до демонстрациите и протестите на киевския майдан, Квашневски  бе направил 27 посещения в Украйна заедно с бившия председател на Европейския парламент Пат Кокс. След като опозицията пое властта в Киев, Квашневски недвусмислено подкрепи новото правителство и европейските амбиции на Киев. 

От 2010 г. бившият полски президент консултира срещу заплащане и властите на Казахстан. Президентът на тази страна Нурсултан Назърбаев държи здраво управлението на бившата съветска република. Той управлява от 1991 г., когато Казахстан стана независим, а през 80-те години на ХХ в., по времето на СССР, господствуваше в страната като едноличен владетел.  

Но Казахстан е една от най-богатите държави в Централна Азия, лежи върху петрол и на такива страни лесно се прощава в името на бъдещи печалби. Съставът на Независимата международна консултантска група, в която влиза и Квашневски, е красноречив, само известни имена: бившият канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер, бившият италиански премиер и председател на Европейската комисия Романо Проди, бившият испански външен министър Марселино Ореха. 

Членовете на групата се срещат четири пъти годишно в Казахстан. За работата си получават възнаграждение. Тоестествено е тайна. Същевременно британски медии съобщиха, че бившият премиер Тони Блеър също консултира Назърбаев. За услугите си според различни източници получавал 12-14 млн. долара годишно, макар сътрудници на Блеър да твърдят, че тази сума не е вярна. 

Хонорарите от казахстанските власти са само един от източниците на доходите на бившия полски президент. "Газета виборча" писа, че Квашневски е консултирал също и Ян Кулчик (един от най-богатите поляци – б.р./. Хонорарът за  такива консултации бил около 200 хил. долара годишно.