Президентът на САЩ Барак Обама изключи изпращането на американски сухопътни войски в Сирия.

Според него само военни действия не могат да разрешат проблемите на страната.

"Ще бъде грешка за САЩ или Великобритания да пратят сухопътни войски и да свалят режима на Башар Асад", каза той в интервю за би Би Си.

Той допълни, че не смята, че "Даеш" ("Ислямска държава") ще бъде победена през оставащите девет месеца до края на неговия втори и последен мандат в Белия дом. Но заяви:

"Ние постепенно можем да свием средата, в която те действат."

Обама не вярва да има лесно решение за Сирия.

Оглавяваната от САЩ международна коалиция ще продължи да удря обекти на "Даеш" на места като "столицата" й Рака и да се опитва да изолира тези части от Сирия. Коалицията ще направи всичко да "запечата" и тези територии на арабската република, откъдето терористи тръгват за Европа.

Но международната общност ще трябва да продължи да оказва натиск върху всички страни, включително Русия, Иран и умерените сирийски опозиционни групировки, за да седнат те на масата за преговори и да се опитат да договорят преход. Това обаче ще бъде много трудно, призна Обама. Той разкритикува тези страни, чиито парламенти не са одобрили намеса в Сирия, но искат "САЩ да направят нещо по въпроса".

Президентът на САЩ смята, че Сирия е един от многото въпроси, които са транснационални по природа и по тази причина изискват транснационален отговор.

"Без сътрудничество ще бъдем доста по-слаби и няма да можем да разрешим проблема", отбелязва американският президент.

Барак Обама е в момента на посещение в Германия, с което приключва европейската си обиколка. Вероятно той е за последен път там като президент. Утре ще има среща на американския президент с Меркел, Оланд, Камерън и Ренци.

 

Лондон може да прати сили в Либия

 

Британският външен министър Филип Хамънд не изключи страната му да изпрати сухопътни войски в Либия.

Предназначението им ще бъде борба срещу "Даеш", завзела част от средиземноморското крайбрежие на африканската страна, каза той в интервю за в. "Сънди телеграф". Според него джихадистите искат да превърнат Либия в свое убежище, откъдето да подготвят атаки срещу Европа или срещу кораби в морето.

Лондон има сигнали, че терористите искат да изпратят по море свои хора в Италия. Екипажите на британските пътнически и търговски кораби са предупредени да избягват бреговете в района на либийското пристанище Сирт.