"Преди четвърт столетие Ахмед и Доган бяха в хармонично единство. Но впоследствие Доган надделя и дори се опита да обсеби Ахмед."

Това е част от отговора на почетния председател на ДПС Ахмед Доган на въпроса: "Кой сте вие, Ахмед Доган?"

Хасан Азис (вляво) разговаря с един от делегатите.

 

Хасан Адемов снима събитието.

Този въпрос му е зададен от журналистката Илияна Беновска в интервю през ноември 1992 г. Книжка с това интервю получиха всички делегати и гости на Националната конференция на ДПС, която се провежда днес. Преди 24 години Доган отговаря на този въпрос, но през април 2016 г. отново се връща към него с известни пояснения. Ето какъв е съвременният му отговор:

"И сега предпочитам да отговоря на този фундаментален въпрос за вътрешната идентичност на човека с мълчание, но такъв рефлекс не ми отива... Преди четвърт столетие Ахмед и Доган бяха в хармонично единство - с явен превес на Ахмед, но в съгласие със света на Доган. Това беше въпрос на свободен избор. Но впоследствие Доган надделя и дори се опита да обсеби Ахмед. Двата полюса - този на философа и този на политика, търсеха общ мисловен и дейностен дискурс, но това невинаги ставаше безпроблемно. Доган се превърна в проекция на политическия социум. Ахмед беше станал подходящ култивиран материал на тази необходимост. Постигането на нова хармония предполага смяна на екзистенциалните полюси или намиране на общ полюс на наличните полюси. В друго духовно измерение, което неизбежно поражда сътресение и ново начало. Но всъщност може би това е смисълът на пътя: постоянно да търсиш и намираш себе си, неуморно да пътуваш към битието и съ-битието в себе си..."

Това отговаря Доган през април 2016 г. Запазваме оригиналния правопис.

 

 

Тази книжка с интервюто на Доган получиха всички делегати днес.

Очаквайте подробности.