"Основната задача днес е да решим накъде върви ДПС. Партиите в опозиция имат за задача за подменят елита в партията си, да заздравят вътрешния диалог и струкурите си. Трябва да върнем нормалността в партията. В ДПС решенията винаги са се взимали след дебати. В ДПС сме научени на толерантност към различните мнения и знаем, че вътрешните дебати са ресурс за позитивна промяна".

Такъв курс на Деветата национална конференция на ДПС зададе съпредсетадетят на партията и вероятен бъдещ оперативен председател след форума Мустафа Карадайъ. Той бе човекът, който прочете политическия доклад за трите години, изминали от последната конференция на движението, на която Ахмед Доган се оттегли от лидерския пост.

Той очерта преките задачи на конференцията - да избере ново партийно ръководство, в което да намерят място хора с вътрешнопартиен и обществен авторитет, управлението на партията да стане по-ефективно, да се вдъхне нов импулс на вътрешите контролни органи. За последното обяви, че те ще са под "шефството на почетния председател".

По думите му основният приоритет на ДПС трябва да е "запазване на целостта и единството", а голямото предизвикателство е "ДПС да пребъде". Карадайъ няколко пъти повтори, че е имало опит за подмяна на ДПС, но партията се е показала устойчива. Така и не назова в какво точно се е изразявал опитът за подмяна. Той обаче натърти, че движението е необходимо за България, превърнало се е в "марка и мярка, докато други преминават в сивата зона на забравата".

"ДПС е голямо, защото има лидер като д-р Ахмед Доган. Благодарим Ви!", обяви Карадайъ и залата стана на крака, скандирайки "ДПС" и поздравявайки Доган. Той също стана и махаше усмихнат на залата.   

В изложението си за изминалия 3-годишен период Карадайъ заяви, че това са били години на изпитания и предизвикателства.

„През 2013 г. лидерът на партията д-р Ахмед Доган ни даде един много силен урок по демокрация, но и постави на изпитание зрелостта ни на демократична и либерална партия. Несъмнено, Националната конференция на ДПС е обект на силен интерес не само за нас – делегатите, членовете, избирателите и симпатизантите на ДПС, но и за останалите политически участници и формации, за медиите и анализаторите. Ние си даваме сметка за това“.

Според доклада на 24 декември миналата година, когато движението изключи Лютви Местан, ДПС е доказало, че достатъчно зряла и отговорна партия, която може да се самокоригира.

„Безпрецедентната промяна в оперативното представителство на партията се случи в отговор на опита за подмяна на каузата ДПС. И още – една от целите на тази промяна бе да се даде тласък на процеси на реформиране и модернизиране на ДПС, с ясна визия за развитие, базирана на основните ни либерални ценности – свободата, включително и тази на идентичността, единството - изразено чрез съхраняването на структурите на партията и тяхната взаимовръзка между всички нива на ръководството и членовете на ДПС”, заяви Карадайъ, който, както и Юнал Лютфи при откриването, не назоваваше по име нито Местан, нито новата му формация.

Карадайъ оцени участието на ДПС в предишното управление като успех. По думите му "основното постижение на кабинета „Орешарски” беше връщането на демокрацията." До оставката на това правителство обаче довели недобрите отношения и "неадекватното поведение" на по-големия коалиционен партньор БСП, става ясно от думите му. 

"В политиката подобно поведение, което е несъответстващо на добрите коалиционни практики носи своите последици и това е довело до предсрочните парламентарни избори през 2014 г.", заяви Карадайъ. 

Той отчете и завоюваните позиции на кадри на ДПС в ръководствата на АЛДЕ в Европа, на Либералния интернационал, в европейските институции. 

След доклада, прочетен от Карадайъ, започнаха приветствията на гостите. Представителите на Народнорепубликанската партия връчиха на Карадайъ потртет на Кемал Ататюрк, който бе поставен в залата.

Привествията продължиха с лидерите на АЛДЕ и Либералния интернационал. Лидерите им последователно поздравиха Доган, а Ханс Ван Баален - президент на АЛДЕ, припомни куража и волята на Доган по време на нападението срещу него преди 3 години в същата зала. 

Заръки от гостите имаше и за справяне с проблема със свободата на словото.