Буквално изстрадалият референдум за промяна на изборните правила изглежда все по-далечен. Причината - проверката на подписката, която ГРАО извърши, установи, че има над 100 000 невалидни парафа. В следствие, не достигат точно 36 674 подписа, за да бъде задължено Народното събрание да свика народното допитване.

В средата на март Инициативният комитет, подкрепен от ГЕРБ, и председателстван от проф. Георги Близнаашки, внесе 571 612 подписа. Според проверката на ГРАО обаче 108 286 от тях са невалидни. Най-много са сгрешените ЕГН-та - 63 296 на брой. Над 17 000 са имената, запивани повече от веднъж, а около 22 000 - сгрешените адреси. 

Така 36 674 от нужните 500 000 подписа не достигат.

"Играем според правилата. Ще поискаме подробна информация и ще поискаме едномесечен срок за отстраняване на нередностите", коментира пред Клуб Z проф. Близнашки.

По закон Инициативният комитет разполага с точно месец да коригира грешките в подписката и да я внесе отново.

Искането за референдум бе подето от президента Росен Плевнелиев. Той настоя хората да се произнесат по три въпроса, касаещи изборните правила - да се избират ли част от депутатите мажоритарно, да има ли електронно гласуване и да бъде ли въведено задължително гласуване. 

След като парламентът отхвърли искането му, инициативен комитет, подпомогнат от ГЕРБ, поде каузата, задавайки същите въпроси. 

"Този референдум трябва да се състои. Има обществена енергия за него", убеден е проф. Близнашки.