Американският президент Барак Обама оцени високо съвместната си работа с германската канцлерка Ангела Меркел, предаде телевизионният канал Це Де Еф.

„През целия ми президентски мандат ти беше мой довереник. Искам лично да ти благодаря за приятелството“, заяви Обама в рамките на двустранните преговори, които се провеждат в северния град Хановер.

Той пристигна на визита в Германия в края на европейската си обиколка. Това вероятно e последното му идване в страната като президент.

Обама защити политическия курса на Меркел към бежанците. Той изтъкна, че канцлеркта е взела добре мотивирано решение.

„Може би проявява емпатия, защото самата тя е израснала зад стена. Знам, че политическите последици са тежки“, коментира Обама.

Ангела Меркел е израснала в несъществуващата днес ГДР.

Двамата лидери участваха в церемония по откриване на международното изложение за индустриални технологии в Хановер.

В този студен свят Обама е посрещан топло в Германия, коментира Си Ен Ен. Меркел се превърна в неговия най-близък глобален партньор.

Обама се надява да използва изложението в Хановер, където САЩ за първи път са партньорска страна. Той ще се опита да убеди другите в солидното състояние на икономиката на САЩ и да поощри сключването на американско-европейското Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Десетки хиляди хора обаче протестирах в Хановер срещу споразумението. Противниците му смятат, че то застрашава най-вече европейските фермери и може да доведе до значително занижаване на стандартите за качество. Има опасения, че европейските стоки ще бъдат изместени от по-евтини и по-нискокачествени американски продукти. Мнозина се страхуват също, че в Европа ще се наложат американските стандарти за храните като например да не се обозначават ГМО на етикетите. Обама, който е главен застъпник на сделката, твърди, че тя ще създаде милиони работни места, ще увеличи търговията и ще намали цените.

В понеделник Хановер ще бъде домакин на среща между Обама, Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и италианския му колега Матео Ренци.