"Гласуването в чужбина е в полза на ДПС. Как да стане отстраняването на ДПС от властта, няма как да стане по друг начин", коментира пред Нова тв лидерът на Националният фронт за спасение на България Валери Симеонов противоречивите промени в Изборния кодекс, които станаха основно по предложения на Патриотичния фронт.

Една от най-критикуваните е забраната за откриване на изборни секции извън района на посолствата и консулствата, заради която наши сънародници зад граница обявиха протести.

ПРОТЕСТИ В ЛОНДОН И БРЮКСЕЛ: #ИСКАМ ДА ГЛАСУВАМ

"Няма държава, която да открива секции извън посолства и консулствата, казва Валери Симеонов. Това струва доста много на нашата най-бедна държава в ЕС", добавя той.

"При последните избори бяха разкрити 140 секции в Турция и там гласуваха по за 20-30 секунди, което няма как да е станало. Като стадо са ги натирвали, имаше пропаганда в секциите", казва Симеонов.

Според Симеонов проблемът с гласуването зад граница бил "преекспониран от медиите". "Прекалено се преекспонира въпросът. Държавата има право да организира повече секции в района на консулствата и посолствата", казва той.

Новият Изборен кодекс е най-добрият за последните 20 години, смята лидерът на НФСБ.

Той коментира и друг момент от новия кодекс - дерегистрацията от списъка с гласоподавателите на тези, които не се явят на два поредни избора:

"Дерегистрацията ще спести значителни средства на държавата. Мъртвите гласове ще бъдат прочистени след два избора."

Лидерът на НПСД посъветва шоумена Слави Трифонов "да не да се вози на чужда каруца, като покрай изборите за президент да се опита да си прокара неособено важните въпроси за референдума", коментирайки темата за разделяне на датите на изборите и провеждането на референдум, ако се паднат в една година.

572 650 ОТ ПОДПИСИТЕ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ СА РЕДОВНИ. ЩЕ ИМА РЕФЕРЕНДУМ

"Когато имаме избори 2 в едно винаги се получава гласуване по инерция, под диктат. Смятате ли, че на 7-8 въпроса може да се отговори съзнателно по време на изборите за президент", пита Симеонов.

Лидерът на НФСБ каза, че темата за обща президентска кандидатура вече изглежда малко вероятна, след като през уикенда социалният министър Ивайло Калфин остро критикува промените в Изборния кодекс.

АБВ ЗАПЛАШИ ДА НАПУСНЕ КАБИНЕТА ЗАРАДИ ИЗБОРНИЯ КОДЕКС