Инициативният комитет „Гласувай без граници“ е силно разтревожен от политическите анонси за форсирано въвеждане на експериментално електронно гласуване още на изборите за президент през 2016 г. като вид компенсация срещу орязаните изборни права на българите в чужбина, съобщава организацията.

Според "Гласувай без граници" това се различава от вече постигнатата пътна карта за въвеждане на електронно гласуване, която предвижда тестване на технологията през 2017 г. и въвеждането ѝ за изборите за Европейски парламент през 2019 г.

"Това е необмислено и провокативно действие, чиято цел е да обрече на провал електронното гласуване. Необходимо е изграждането на организационен и технологичен капацитет, тестване и усъвършенстване на системата, преди нейното въвеждане", казват от комитета.

"Призоваваме народните представители да се отнесат отговорно към процеса на въвеждане на електронно гласуване от дистанция, за да отговорят реално на очакванията на подкрепилите го на референдум близо 2 милиона българи. Предупреждаваме, че прибързаното и необмислено форсиране на процеса ще доведе до предизвестен провал, а това рискува да затвори завинаги страницата с електронното гласуване. Това ще изолира още повече гражданите от изборния процес", смятат от организацията.