Турският президент Реджеп Ердоган изрази съболезнования на роднините на арменците, загинали през 1915 г. в Османската империя, предаде Нюз.Ру.

Той направи това в изявление, огласено вчера в Истанбул на помен в памет на жертвите от Константинополския патриарх на Арменската апостолическа церква Арам Атешян.

"Никога няма да спрем действията в името на мира и дружбата срещу тези, които се стремят да политизират историята чрез горчивата реторика на омразата и враждата и да отдалечат един от друг два съседни народа, имащи обща история и близки традиции. С това разбиране още веднъж почитам паметта на загиналите османски арменци и изразявам съболезнования на техните деца и внуци", се казва в изявлението на Ердоган.

В Армения обаче се разгневиха на постъпката на турския президент. Те я нарекоха "поредна проява на политиката на отричането на геноцида срещу арменците". Това заяви външният зам.-министър на задкавказката република Шаварш Кочарян. Според него Турция продължава с опитите да постави на една плоскост жертвите на войната и хората, станали жертви на геноцида, планиран и осъществен на държавно равнище.

Арменците по света честват геноцида срещу тях в Османската империя на 24 април. на този ден през 1915 г. в Истанбул са арестувани и убити над 800 представители на интелигенцията от арменски произход.

Турция обаче отрича обвиненията. Тя твърди, че жертви на разигралата се преди 101 години трагедия са както арменци, така и турци.

Преди време папа Франциск нарече убийствата на арменци "първия геноцид на ХХ век".